Дразни ни фактът, че спортът е все повече средство за изкарване на милиони и все по-малко игра заради страстта от играта. Но пък няма как да махнем с ръка и да му обърнем гръб. Ще е все едно да загърбим роднина.

А като казахме роднина, няма как да не се сетим за може би най-запомнящите се братя в историята на NBA. Не, не става въпрос за Марк и Пау Гасол, а за братята Бол - Лонзо, Ламело и Лианджело.

И тримата можеха да се похвалят, че играят в Лигата на извънземните, но... само за няколко дни. Уви, точно толкова - няколко дни, продължи договорът на Лианджело Бол с Детройт Пистънс, преди да бъде прекратен.

Лонзо и Ламело обаче остават при най-добрите - за радост и на баща им Лавар. Точно на него те дължат и популярността си, защото именно заради голямата уста на Лавар отпреди няколко години всички мислеха, че Лонзо може да се окаже следващото голямо откритие на NBA. Следващият Джордан, вторият Коби или пък Леброн, кой знае... 

Лос Анджелис Лейкърс дори дадоха на шанс Лонзо, избирайки го под номер две в драфта през 2017 г. Но след два сезона пътищата на отбора и играча се разделиха и сега най-големият от братята Бол играе за Ню Орлиънс Пеликанс.

Дотук нищо кой знае какво впечатляващо на фона на увереността на Лавар Бол, че синовете му са най-добрите. Той самият дори заяви, че би победил Майкъл Джорджан в игра един на един...

Все пак, Ламело Бол може и да отсрами както баща си, така и братята си, защото кариерата му в NBA поне за момента започва обещаващо. Той беше избран под номер три в драфта от Шарлот Хорнетс и преди седмица записа името си в историята.

С 22 точки, 12 борби и 11 асистенции срещу Атланта Хоукс 19-годишният Ламело се превърна в най-младия играч в историята на NBA, записвал трипъл-дабъл. Като се оказа, че е със 177 дни по-малък от досегашният лидер в тази класация - Маркел Фулц.

Също толкова впечатляващ е и фактът, че за подобряването на рекорда му бяха необходими едва 10 мача в NBA. В който най-малкият от братята Бол може да се похвали със средно 12 точки на мач, седем борби и шест асистенции.

В изказванията му след мача пък си пролича, че е син на баща си, защото заяви, че е отраснал с ясното съзнание, че е способен на такива неща. И това наистина може да е така, защото още малък той тренира и играе баскетбол заедно с братята и баща си.

Познавайки Лавар Бол от публичните му изказвания, ни става ясно, че на Ламело наистина от малък му е втълпявано, че е добър. Ето защо и това постижение не му идва като гръм от ясно небе.

Снимка 513116

Източник: GettyImages

Няма и как да му дойде, при положение че преди драфта в края на 2020 г. смело заяви, че е роден да бъде под номер едно и е готов за цялата тежест на този избор. За момента и успява да накара феновете на баскетбола да говорят повече за него, отколкото за Антъни Едуардс, който всъщност беше под номер едно в драфта за миналата година.

Дали бъдещето му е обещаващо, или ще потъне в посредственост, няма как да знаем - само времето и изявите му ще покажат.

Не бива да забравяме, че през 2017 г. брат му Лонзо също стана най-младият играч, записвал трипъл-дабъл. Също както не бива да забравяме, че в крайна сметка всичко може да е, чисто и просто, само индикация за добра момента форма.