Картината Shot Sage Blue Marilyn, нарисувана през 1964 г. от Анди Уорхол, е определена като "най-важната картина от ХХ век, продавана на търг за цяло едно поколение".

Пабло Пикасо и картината The Lonesome Crouching Nude, пресъздадена с изкуствен интелект

Изкуствен интелект пресъздава шедьовър на Пикасо

Картината може да се види в Лондон

Върху това акцентираха от аукционната къща Christie's в изявлението си, с което обявиха, че през май ще предложат на търг портрета на холивудската икона Мерилин Монро. Произведението на американския поп арт художник Уорхол е оценено за цели 200 милиона долара и би се превърнало в най-скъпо продаваното за ХХ век.

Напълно разбираемо е вълнението, което предизвика тази новина. Картината е считана за същинско олицетворение на американската мечта, оптимизма, но и крехкостта при популярността. Сравнявана е по значимост дори и с "Мона Лиза" на да Винчи и "Раждането на Венера" на Ботичели.

А стойността й ще надхвърли и материалната си, тъй като продажбата ще отиде изцяло за благотворителност, пише The New York Times. След колекцията на Пеги и Дейвид Рокфелер през 2018 г. това ще е най-големият търг с филантропска цел, поясняват от аукционната къща.

Италия, най-скъпият бял трюфел и за колко беше продаден на търг

Колко скъп е най-скъпият трюфел в света

Само за ценители

Известният образ на Мерилин Монро принадлежи на фондацията на Томас и Дорис Аман, които са брат и сестра и ще посветят приходите от продажбата "за подобряване живота на децата по света чрез здравни и образователни програми". Едни добре похарчени 200 милиона, бихме казали.