Когато говорим за скъпи птици, вероятно си представяме красиви, цветни папагали, които са истинска атракция. Но, оказва се, едни други пернати успяват да бият всякакви рекорди по цена.

Гълъбите са естествена част от градската фауна и така сме свикнали с тях, че някак не можем да ги приемем като инвестиция, и то за милиони. А те могат да бъдат и това, когато говорим за специални състезателни гълъби.

Миналата година рекордьор става гълъбът Армандо, продаден за 1.25 милиона долара. Но преди дни, на търг в берлинския аукцион Pigeon Paradise бе продаден най-скъпият екземпляр досега.

Състезателният гълъб New Kim стана собственост на мистериозен китайски купувач срещу сумата от 1.9 милиона долара - най-високата, плащана някога за подобна птица.

Птицата за милиони има няколко победи на различни състезания зад гърба си и е закупена с цел развъждане. Надпреварите с гълъби са много популярни най-вече в Китай и някои успяват да направят сериозни печалби от тях. Все пак, подобна огромна инвестиция трябва да се оправдае по някакъв начин...

Първите състезания с гълъби в Китай започват още по времето на династията Минг, 1368-1644 година, скоро след като птиците са внесени от Европа. И до ден-днешен екземплярите от нашия континент са най-търсени и най-високо оценявани, предава Daily Mail.

Големият синигер, глобалното затопляне и мрачната прогноза за изчезването на вида заради климатичните промени

Ще изчезне ли големият синигер

Нови мрачни прогнози заради климатичните промени

Освен New Kim, на aукциона са продадени и още няколко негови роднини, като общата сума, която продавачите са прибрали за тях, е повече от 6 милиона долара.