В пиесата си "Куклен дом" Хенрик Ибсен изследва семейството и традиционните роли на мъжа и жената в него между стените на дома на Торвалд Хелмер. А отново там зрителите ще могат да се пренесат с продължението "Куклен дом, втора част", което е новото премиерно представление на Народен театър "Иван Вазов".

Доза сатира и многото значения на “Х” на сцената на Yalta Art Room

Доза сатира и многото значения на “Х” на сцената на Yalta Art Room

Дуото Васил Дуев-Тайг и Боян Крачолов с нов общ проект

Пиесата е на американския драматург Лукас Нейт и е базирана на оригинала на Хенрик Ибсен.

Действието отново ни пренася в дома на семейството. Него Нора е напуснала преди вече цели петнадесет години - оставила е и съпруга, и децата си. Един ден тя отново се появява на вратата на дома на Торвалд.

Същинска буря се разразява при завръщането ѝ, което води до яростен сблъсък на житейски възгледи и морални ценности. През тези години Нора е извоювала своята независимост, постигнала е успех и е спечелила пари. Но няма как да не се породи конфликт, тъй като това се е случило в общество, в което хората очакват и даже желаят жените, които напускат семействата си, да бъдат наказани. Нора няма друг избор, освен да посрещне реалността, че това си има цена, която ще трябва да плати.

Пиесата е завладяваща психологическа семейна драма, която освен, че продължава изследването в оригинала на Ибсен върху семейството и традиционните роли на мъжа и жената в него, е и съвременен поглед върху сблъсъците, породени в човешките взаимоотношения през различните епохи.

Затова и на сцената ще видим различни поколения актьори. В ролята на Нора е Снежина Петрова, а на Торвалд - Цветан Алексиев. Бойка Велкова е Ан-Мари, а най-младата сред четиримата - Радина Боршош, е Еми.

Режисьор на представлението е Ясен Пеянков, който заедно с Бисерка Пеянков е и преводач на текста. Сценографията е поверена на Кънчо Касабов, костюмите - на Йордан Михалев, а музиката е на дело на композитора Теодосий Спасов.

Американски скитници от „Тортила флет“ нахлуват на българска сцена

Американски скитници от „Тортила флет“ нахлуват на българска сцена

„Любов, побоища и малко вино и човек винаги е млад и щастлив“

Премиерата на "Куклен дом, втора част" е на 1 и 2 октомври в Народен театър "Иван Вазов".

Следващите дати са 11 и 30 октомври, а цялата информация за представлението е тук.