Пред абсолютно всеки франчайз стои въпросът дали вечно може да бъде изстисквано съдържание от него за нови филми с нови герои. Този за "Хищникът" не прави изключение.

Prey, She-Hulk: Attorney at Law, Andor и новите филми и сериали в Disney+ през август

Новите филми и сериали в Disney+ през август

От Pixar през Хищникът, та до Marvel

Оригиналният филм от 1987 г. с Арнолд Шварценегер в главната роля се оказа същинска находка, което даде хляб и насока за още няколко филма през годините. Последният, който видяхме - "Хищникът" (2018 г.), се оказа по-скоро пропуск, отколкото добро попадение.

Но пък това не означава, че не може да се опита нещо ново и малко по-различно. Prey е точно това, като събитията в него се развиват около 300 години преди тези от оригиналния с Арнолд. Идеята е да видим какво се случва, когато един от първите хищници посещава Земята.

Разбира се, той попада не къде да е, а в Америка и се опитва да намери достоен съперник, с когото да премери сили. На пръв поглед трудно постижима задача, защото по онова време човечеството е било много далеч от напредъка, който има в момента.

Въпросният хищник обаче попада на едно момиче, което може и да не притежава огромна физическа сила, но пък е много по-смело и умно, отколкото хората от племето ѝ мислят. Става дума за Нару (Амбър Мидтъндър), която отчаяно иска да покаже, че може да ловува наравно с мъжете.

А като споменахме племе, няма как да не кажем, че във филма е представено племето Команчи. Всъщност, по-интересното е, че Prey е първият филм, част от голям франчайз, в който всички актьори са от коренното население на континента. В интервю за Yahoo Entertainment режисьорът Дан Трактенбърг казва, че това е история за хора, които всъщност не се показват много.

А през годините в киното са били представяни или като фон, или като злодеите, визирайки индианците. Отдадеността на режисьора и целия екип е толкова голяма, че Prey може да бъде гледан както с оригиналното английско аудио, така и с такова на команчи. Също нещо, което до момента не се е случвало.

От Screen Rant пък разбираме, че освен езика, облеклото и културата на племето е показана много акуратно във филма и се доближава до реалността. Точно както е показано във филма, при племето на Команчите мъжете са били ловците, докато жените е трябвало да се грижат за приготвянето на храната и отглеждането на децата.

Точно там стъпва и Prey с историята си, като преобръща тези представи. Нещо, което е доста съвременно. Става дума за опитите и желанието на Нару да ловува, а не да стои край огъня. А идеята събитията да се върнат през 1719 г. се оказва повече от добра.

Във всички филми от франчайза до момента, които според Empire са общо седем, винаги срещу извънземната заплаха биват изправяни полицаи, военни или специални части. Стреля се много, а и жертвите са много. Е, в Prey всичко това го няма. Няма полицаи, няма специални части или пък нацепени батки с картечници. И именно в това е силата на филма.

За Film Updates Дан Трактенбърг пък казва, че една от причините да ситуира Prey в миналото е именно желанието му протагонистът да бъде някой, на когото по принцип не се дава много поле за изява. От интервю на Амбър Мидтъндър за Variety разбираме, че първоначалният план е бил целият филм да бъде заснет на езика на Команчи.

Prey, Hulu и постижението на филма по гледаемост за първите три дни от премиерата си

Успя ли Prey да се справи с конкуренцията

Ето какво казват от Hulu

Но за всеки случай, по време на прослушванията, са били проигравани сцени и на английски, и на команчи. В крайна сметка, целият филм, с малки изключения, е на английски, но както вече споменахме по-горе, е заснет и изцяло на езика на племето и може да бъде гледан и по този начин в Disney+.

А колкото до твърденията, че Prey е най-свежото и добро попълнение във франчайза, то те се основават и на оценките, които фенове и критици дават. Като например тези в Rotten Tomatoes, където след над 200 ревюта на критици рейтингът на филма е 93%. Докато този, даден му от зрителите, е 78%.