Глобалното затопляне и множеството начини, по които човешката дейност се отразява негативно на околната среда, се постоянна тема в ежедневието ни. Понякога обаче попадаме на истории, които ни връщат вярата, че природата все пак има начини сама да върне равновесието си.

Точно това си мислим при вида на фотографиите на Дмитрий Кох.

Една от последните серии на руския фотограф е посветена на остров Колючин в Чукотско море. Малък по площ и на 11 км от сушата, тук няма селища, а единствената постройка е метеорологична станция, изоставена в началото на 90-те години на миналия век.

Именно край нея Кох попада на няколко бели мечки, които явно са се настанили удобно в разпадащата се сграда. Фотографията на "облакътената" на прозореца мечка дори печели на Кох наградата на фотографския конкурс на National Geographic в категорията Urban Jungle.

"До най-далечната и най-източна точка на арктическа Русия се достига доста трудно, но затова пък е също толкова трудно да я забравиш", пише Кох в Instagram профила си и пояснява, че е пропътувал близо 2000 км, за да направи снимките си тук.

Фотографът не пропуска да обърне внимание и на темата с опазването на природата и замърсяването. По повод снимката на мечките край ръждясали варели от петрол Кох пояснява, че по руското крайбрежие има повече от 12 милиона захвърлени такива. И се надява правителството скоро да стартира програма, с която те да бъдат събрани.

Още много снимки от различни места в Русия има на профила на Дмитрий Кох в Instagram.