Цар Фердинанд е български владетел, управлявал страната от юли 1887 до октомври 1918 г. Той е част от рода Сакскобургготски и първият владетел от Третото българско царство. Починал на 10 септември 1948 г. на 87-годишна възраст, той е положен, без да бъде погребан, в крипта в църквата "Св. Августинг" в баварския град Кобург.

И така до утрешния ден, 29 май, в който ще се състои официалното му погребение - 76 години след смъртта му. На официална церемония с военни почести тленните останки на цар Фердинанд ще пристигнат в двореца "Врана", където ще бъдат положени в семейната крипта.

Траурната процесия ще започне от входа на парк "Врана" и ще продължи до самия дворец. Гвардейци ще носят царския ковчег на рамо под шпалир до централното фоайе, където ще бъде поставен за отдаване на почит.

Първо ще се състои кратка церемония в тесен семеен кръг, на която ще присъстват членовете на фамилията Сакскобургготски, а след това вратите на двореца ще бъдат отворени за всички желаещи граждани, информира официалният сайт на цар Симеон II.

Какво трябва да знаем, ако искаме да присъстваме

Достъпен за граждани ще бъде източният вход на двореца "Врана", откъм стопанството. Всички ще преминават през проверки, затова е добре да пристигнем малко по-рано.

Траурното шествие започва в 15 часа от началото на парка и продължава до 15.30, когато пристига пред вратите на двореца. Тогава започва официалната церемония само за членовете на кралското семейство и официални лица. 

След приключването й ще бъдат поканени представителите на медиите, а след това в двореца ще бъдат допуснати и всички граждани, които искат да отдадат последна почит на цар Фердинанд. След преминаването през фоайето излизането е през терасата в парка.