"Никога не съм искал да съм бизнесмен", казва Ивон Шуинар - собственик на печелещата милиарди компания за облекла за активности на открито Patagonia. Преди няколко дни той обяви шокиращо за бизнеса като цяло решение.

Снимка 587911

Източник: GettyImages

Шуинар дари компанията си на природата.

Направи го с помощта на специално създаден тръст и организация с нестопанска цел, които ще управляват всички акции, които съвсем доскоро бяха притежание на семейство Шуинар - 83-годишният създател на Patagonia, съпругата му и двете им деца.

"Земята е нашият единствен акционер", се казва в официалното изявление, публикувано на сайта на компанията, както и в профилите в социалните й медии. От ВВС припомнят, че запаленият алпинист Шуинар започва бизнеса си през 70-те с изработването на шпайкове за себе си и приятелите си.

Впоследствие дейността на Patagonia се разраства до производството на дрехи и обувки за алпинизъм и дейности на природата, които се радват на култов статус сред ползващите ги. Освен това се славят с издръжливостта си.

През десетилетията си активна дейност компанията прави всичко възможно да не стимулира излишното консуматорство, дарява 1 % от печалбата си за планетата и изработва всичките си продукти по устойчив начин.