Колкото и да не ни се иска да си го признаваме, голяма част от деня си прекарваме в интернет. Често по работа и за удоволствие, често и с напълно целенасочено търсене - като например какво да сготвим за вечеря. И напоследък често попадаме на профила на шеф Никола Симеонов - добре познат и като участник и су-шеф в Hell's Kitchen, и от социалните мрежи, където има над 83 хиляди последователи.

"Потръгна ми" - така с две думи описва той живота си след кулинарното риалити. "Hell's Kitchen ти дава доста голяма сцена, на която да покажеш какво можеш. И това ми беше от голяма полза."

Дава му и един важен урок, който дълго време отказва да приеме - че трябва да бъде по-напорист. "Винаги съм смятал, че ако имаш определени качества и умения, няма нужда да си напорист. Но не е така, трябва да бъдеш напорист."

Именно след втория сезон на предаването, в което завършва втори, започва да се "пече" и идеята за първата му кулинарна книга, която вече е факт - "С Никола по света - Street food, ама хелти".

"Отне ми страшно много време да приготвя рецептите, да ги подбера и да ги направя така, че наистина да бъдат и вкусни, и по-нискокалорични. Да не говорим точно за здравословни, защото ако имаш проблем с теглото, съответно те са и здравословни, но някои хора нямат нужда от тези ограничения."

Вкусно и здравословно е и неговият любим начин на готвене. Преди години има проблем с килограмите и успява да се справи с него предимно с правилно хранене. Днес това се е превърнало в тенденция, но според него масата хора не са чак толкова заинтересовани.

А защо точно street food ли? "Когато човек се опитва да се храни здравословно и да спазва режим, най-често му се иска да съгреши с някоя улична храна. И реших нещата, които е най-трудно да избегнем, да ги направя така, че да няма нужда да го правим."

Някои от рецептите в книгата си "С Никола по света - Street food, ама хелти" шеф Симеонов открива и прилага още преди да се роди идеята за нея. Други събира по време на своите пътувания. Затова и с ястията в нея лесно може да направим своеобразно кулинарно пътешествие. Например сега той е на индийска вълна и почти всяка седмица си приготвя пиле Биряни - любимата му рецепта от книгата.

Да си готвим храна, която може да се съхранява с дни, без да разваля вкусовите си качества, е един от основните съвети за по-здравословно хранене, който ни дава. За него най-важни по пътя към това се оказват малките промени, които правят голяма разлика. "На мен например ми е помогнало страшно много да заменя киселото мляко със скир."

Снимка 669498

Източник: Личен архив

Освен с книгата си "С Никола по света - Street food, ама хелти", идеи за вкусно и здравословно хранене шеф Никола Симеонов ни дава и в профила си в Instagram. Докато гледаме видеата му, оставаме с впечатление, че всичко се приготвя бързо и лесно. "И хората казват: "Да, ти го правиш толкова лесно, но аз като трябва да го направя вкъщи, не става." Разбира се, че няма да стане. Аз също мога да измазвам стени, да боядисвам и така нататък, но ми отнема три пъти повече време, отколкото на някой майстор. Така и на човек, който не е професионален готвач, ще му отнеме повече време."

Не малко време на него отнема самото заснемане и последващата обработка на видеата с рецепти, които публикува в Instagram. "Има една шега, че да купиш едни готови кебапчета в кутия и да ги сложиш в чинията, пак минава един час, докато се заснеме." Така дори най-простите рецепти отнемат минимум четири-шест часа с приготовлението и снимането. А обработката - още толкова.

Но освен време и усилия, шеф Симеонов добавя и още една важна съставка - всяка рецепта е изпробвана и одобрена от него. Никога не готви "наизуст", както смята, че правят други в интернет. И вероятно именно затова успява да спечели последователи.

В момента Никола Симеонов се вихри предимно в собствената си кухня. Ако нямаме щастието да ни покани в нея, може да опитаме създадените от него ястия от специалното меню в ресторант "Лавеле". Очаква се в началото на следващата година да отвори врати и още един ресторант, който да бъде тип fine dining. "Там цялото меню ще бъде мое и вероятно ще прекарвам доста време в този ресторант."

Когато не се занимава с кулинария, шеф Симеонов най-много обича да пътува. И като готвач, няма как да не се интересува преди всичко от местната кухня на страните, които посещава. Най-силно го впечатлява Италия, въпреки че определя храната й като "еднообразна", но пък оценява продуктите, които използват, и тяхното качество.

Най-голямото му разочарование обаче е Испания, защото нищо, освен няколко традиционни храни, не успява да го спечели толкова, че да иска да се върне отново и да го опита. Япония пък е мечтаната му дестинация, защото е голям фен на азиатската кухня.

Без какво шеф Никола не остава никога в своята кухня?

Винаги имам на рафтчето няколко азиатски соса - манго сос, пикантен соев сос, терияки, сусамово олио. Това са ми основните и с тях много лесно, много прости неща стават много вкусни.

Кои от бързите и вкусни рецепти, които предлагате на последователите, вие самият най-често си приготвяте?

Много често прибягвам до паста, когато няма много свободно време или когато не ми е точно до готвене. Има много рецепти за така наречената One Pot Pasta, което означава, че цялото ястие се приготвя в един тиган и спестяваме доста и от почистването на края. Мисля, че това са ми любимите, когато бързам наистина много.

Ако лятото е храна, коя е тя за вас?

Със сигурност диня. И таратор.