Колкото и странно да изглежда, дори в най-горещите и сухи точки на планетата въздухът обикновено е съставен от поне няколко процента водни молекули, които обаче няма как да бъдат усвоени, без намесата на определен вид техника.

Омар Ягхи е професор по химия в университета Бъркли, Калифорния, и заедно с екипа си е успял да създаде именно такава техника, с която възнамерява да достави вода дори в най-сухите и откъснати региони.

Машината на професор Ягхи представлява комбинация от малък, подобен на микровълнова фурна уред, вентилатор, няколко тръби и батерия, прикачена към соларни панели.

Снимка 441530

Източник: University of Berkeley

Новаторският елемент в случая е внедрената специална влагоабсорбираща субстанция.

Материалът се нарича метално-органична рамка, но няма да се впускаме в научни обяснения на характера й. Достатъчно е да кажем, че тази субстанция е толкова пореста, че площта на порите на един грам от нея се равнява на площта на едно футболно игрище.

Субстанцията успява ефективно да улавя и задържа водните молекули от въздуха, които след това при леко нагряване освобождава и кондензира в капки.

Снимка 441529

Източник: University of Berkeley

Вентилаторът в системата за вода денонощно обдухва спорестия материал, осигурявайки максимално голям поток от въздух и съответно водни молекули, докато соларният панел и батерията доставят енергия за нагряване и захранване на вентилатора.

При тестове в пустинята Мохаве в южна Калифорния Ягхи и екипът му са успели да произведат 700 милилитра вода, използвайки само един килограм от специалния материал при влажност на въздуха от 7%.

Професорът е създал стартъп на име Water Harvester, с който възнамерява да усъвършенства и популяризира системата по света.

Целта му към момента е да създаде уред с размерите на хладилник, който ще може да генерира до 250 литра вода на ден за хора, които нямат достъп до чиста питейна вода. По последни данни на Световната здравна организация тяхната бройка в световен мащаб е над 790 милиона.