Случващото се в Украйна се оказа тест не само за позициите на различни държави и международни институции по въпроса, но и за много популярни личности от руския културен живот. Диригентът Валерий Гергиев беше отстранен от Мюнхенската филхармония, а сопраното Анна Нетребко вече няма да пее на сцената на Метрополитън Опера.

Причината е, че и двамата отказаха публично да се разграничат от Владимир Путин и руската инвазия в Украйна.

Друга руска звезда обаче е на коренно противоположно мнение. Примабалерината на "Болшой" Олга Смирнова напусна Русия и вече е в Нидерландия, където ще танцува с Холандския национален балет.

"В модерния и просветен съвременен свят аз очаквам цивилизованите обкщества да разрешават политическите си спорове чрез мирни преговори", цитират ВВС 30-годишната балерина. "Никога не съм си представяла, че ще се срамувам от Русия, винаги съм се гордяла с руските таланти, с културните или спортните ни постижения."

Даниил Медведев, Уимбълдън и вероятността руският тенисист да не участва заради войната в Украйна

И руският тенис - жертва на агресията в Украйна

Какво може да се случи на Уимбълдън

Смирнова допълва, че няма как да е безразлична към тази "глобална катастрофа", която се случва в Украйна. "Боли ме, че хора умират, че губят покрив над главата си или са принудени да напуснат домовете си."

Балерината, чийто дядо е украинец, самоопределяща се като една четвърт украинка, няма как да остане в Русия заради безопасността си. Но от Холандския национален балет са я приели с отворени обятия. Първото представление на Олга там е в "Раймонда" на 3 април в Амстердам.