Зимата е много лош сезон за новите ни ботуши и боти, които сякаш трудно можем да опазим през студените месеци. Солта по улиците, ледът и снегът определено оказват влияние върху нашите ботуши, което ни кара да инвестираме в правилното им почистване и защитни методи.

За да запазим здрави любимите си ботуши от леда и снега, от Insider разговарят с експерти-стилисти, които дават някои ценни насоки как да запазим зимните си обувки като нови.

Водоустойчивост

Един от най-важните съвети е да третираме кожените си обувки с водоустойчиви препарати (има редица импрегнанти), за да не им позволим да се мокрят. Това действие е препоръчително да се прави на всеки един месец.

Подметки

Много луксозни ботуши имат меки кожени подметки, които лесно се съсипват. Можем да ги предпазим като добавим защитни водоустойчиви подметки, с които ще се хлъзгаме и много по-малко.

Снимка 403092

Източник: iStock

Токчетата

Едно от първите места, на които ще забележим износване на обувката, е в задната част на токчетата, обикновено върху външния ръб, където краката ни се удрят в тротоара. За да се предотврати това неравномерно износване, можем да поставим малко гумено парче на токовете преди първото им обуване.

Четка за почистване

Винаги е разумно да се инвестира в четка с конски косми, която да използваме, за да почистим мръсотията или прахта от велурените си ботуши.

Препарати

На пазара има различни препарати, които спомагат за предпазване на кожени, велурени и обувки от набук и е почти задължително да ги използваме по време на зимния сезон.

Снимка 403093

Източник: iStock

Петна от сол

Солта има много негативен ефект върху кожата. За да почистим ефективно петната от сол, е хубаво първо да избършем обувката си с мека влажна кърпа.

След това смесваме равни части вода и бял оцет, след което внимателно почистваме ботушите.

Следи от надраскване

Смесваме сода за хляб и вода и с помощта на мека кърпа разтриваме нежно по кожата на ботуши, докато драскотините не изчезнат.