На 16 ноември в 18 български града ще се проведе най-мащабният културен форум за театър, опера и балет - Нощ на театрите. Програмата е пълна със събития от съботната сутрин и до неделното утро.

Платформата "Европейска нощ на театрите" се провежда в 11 държави. Като част от нея, София е един от градовете с най-голям брой събития - над 170, и с най-много зрители.

Тази година Нощ на театрите премина и психологическата граница на първите седем. Затова е време за промяна. Защото "ти променяш играта, играта променя теб".

Снимка 452517

Източник: Фотография: Диляна Флорентин / Нощ на театрите

Пиксел по пиксел

Традиционно, Нощта си има и познатата предварителна фотосесия "Нощни персонажи". Тази година посланиците са 18 и застават пред обектива на фотографа Диляна Флорентин (в сътрудничество с гримьора Слав Анастасов и агенция The Smarts).

Крайният резултат е различен от всички предходни издания, защото снимките са... пикселизирани. Освен че e превърнат в символ на дигиталната промяна и в изкуството, пикселът е връзката и с мотото на седмото издание на инициативата - "Ти променяш играта, играта променя теб".

Снимка 452515

Източник: Фотография: Диляна Флорентин / Нощ на театрите

Как зрителят променя играта

От известно време много галерии, художници, визуални артисти и културни институции използват приложението ArtiVive. Чрез него изкуството напуска физическите граници на галериите и музеите и навлиза в дигиталния свят. А там, както знаем, всички имаме входен билет и можем да видим всичко.

Снимка 452512

Източник: Facebook / Theatres Night - Нощ на театрите

Същото вече се случва и с пикселизираните кадри от проекта "Нощни персонажи". Те навлизат в изцяло ново измерение и се сдобиват със специални ефекти - за да ги видим по нов начин и лесно да ги споделим в социалните мрежи. Необходим ни е единствено смартфон или таблет, на който да инсталираме приложението ArtiVive.

Снимките от проекта "Нощни персонажи" можем да видим във фоайето на Камерна сцена на Народния театър, бар Петък и УниКредит Студио.

Снимка 452513

Източник: Facebook / Theatres Night - Нощ на театрите

Изкуството на технологиите

През ноември и потребителите на Instagram ще могат да използват тематичен персонализиран филтър за снимките и видеата си. По време на Нощта на 16 ноември е предвидено и петчасово излъчване на живо във Facebook, в рамките на което ще имаме възможност за дигитална среща с любими актьори и творци.

Организаторите на Нощ на театрите отдавна не печатат хартиени рекламни материали за събитието, разчитайки единствено на уеб сайта и социалните мрежи. А това, оказва се, е печеливша стратегия.

Затова и тази година каналите за комуникация се увеличават с още един - Viber общност, в която главно действащо лице е чатботът на един от посланиците на събитието - Владо Карамазов. Така Нощ на театрите става част от тенденцията за общуване в групи по интереси.

Снимка 452516

Източник: Фотография: Диляна Флорентин / Нощ на театрите

Пълната програма на "Нощ на театрите" може да намерим на уебсайта им и Facebook страницата.