Монделея Безуиденхаут от Палмерстън Норт в Нова Зеландия нашумя по целия свят, след като молбата й за постоянно пребиваване беше отхвърлена, тъй като нейният "твърде висок" индекс на телесна маса я излага на голям риск за здравето.

Южноафриканката каза, че ѝ е било наредено от служителите на реда да отслабне с 30 кг или ще бъде изгонена от страната, която нарича дом през последните четири години.

Г-жа Безуиденхаут, на 36 години, обаче решава да обжалва решението и получава специално изключение да остане преди година, след като като отслабва с няколко килограма и получава направление от личния си лекар, че е в добро здраве. Тя продължава да документира своето "пътуване към отслабването" в социалните медии с надеждата да вдъхнови и други хора да получат такава подкрепа, каквато тя има от съпруга си Донован и двете им деца Дона-Лий (11 г.) и Деймиън (4г.)

Тя дори разкрива плановете си да стане plus size модел, вдъхновена от южноафриканския моден лейбъл Donna Claire. "Винаги съм искала да бъда модел, като дамите на Дона Клеър - дори кръстих дъщеря си Дона-Лий", каза тя пред южноафриканското списание You.

Историята на Мелиса Хайсмит - жената, която се събра отново със семейството си 51 години по-късно

51 години по-късно: една изчезнала жена се събра със семейството си

Истинска история от САЩ

След смъква килограмите до 128, заетата майка сега тренира пет дни в седмицата, включително с личен треньор. Тя размишлява върху световното внимание, което привлече нейната история, която описва като странно преживяване. Монделея настоява, че винаги се е чувствала комфортно в собствената си кожа и казва, че не е "притеснена от дебелаци, които ме карат да се чувствам като престъпник."

"Много е странно как напълно непознати обсъждат тялото ти. Винаги съм била по-голяма от другите хора и съм се приемала такава, какъвто съм."

Жената обаче не крие, че загубата на тегло винаги ще бъде част от нейното пътуване и признава, че е имала много борби по пътя. Няколко месеца след като получава правото да остане, г-жа Безуиденхаут говори за "нараненото" отхвърляне и огромните щети, които пренебрежението е имало върху живота и семейството й.

"Радвам се не само за новото решение, но и защото се почувствах наистина изслушана и разбрана. Най-накрая някой в правителството видя моята страна на историята, без дори да се срещне с мен, затова колко усърдно съм работила", каза тя пред Stuff през февруари. "Този процес беше наистина труден, повлия ни много. Това, което се случи, беше болезнено. Сърцата ни все още се лекуват, но ние празнуваме победата и очакваме светло бъдеще."