Мащабното събитие Star Wars Celebration, което се случи преди броени дни, развълнува безбройните фенове на "Междузвездни войни" с невероятни новини около франчайза.

А те, новините, или ще зарадват феновете на онази далечна, далечна галактика... или ще ги накарат да се отчаят от огромното количество нови вселени и истории. От която и страна на Силата да сме, ето накратко всичко, което трябва да знаем.

Три нови филми от поредицата "Междузвездни войни" и завръщането на Дейзи Ридли

Lucasfilm обявиха, че се разработват три филма от "Междузвездни войни". Това ще бъде първото завръщане на франчайза на големия екран след "Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър" от 2019 г. Стана ясно, че цялата вселена на "Междузвездни войни" ще се разшири с две напълно нови времеви епохи.

Юън Макгрегър и завръщането му като Оби-Уан Кеноби от “Междузвездни войни” в нов сериал на Disney+

Как изглежда сега Юън Макгрегър като Оби-Уан

Строг и секси

Първата ще се казва New Jedi Order и е свързана с потвърждението, че ще видим отново Дейзи Ридли в ролята на Рей. Disney и Lucasfilm обявиха, че главната актриса в последната трилогия на "Междузвездни войни" ще участва в продължение на "Епизод IX - Възходът на Скайуокър".

Снимка 458334

Източник: Forum Film Bulgaria

Действието ще се развива около 15 години след края на последния филм и ще разказва за опитите на Рей да изгради наново ордена на джедаите. Режисьор на този филм ще бъде канадският журналист и режисьор Шармин Обаид-Чиной, известна повече със своите документални филми на политическа тема. Има два Оскар и седем награди Еми. Чиной е режисьор и на сериала "Мис Марвел", който е наличен в стрийминг платформата на Disney+.

За момента не е ясно кои актьори ще партнират на Дейзи Ридли във филма, нито какво ще бъде официалното му име. Знаем обаче, че премиерата му е предвидена за 2025 г.

Вторият обявен филм ще разказва за появата на Силата и за първия джедай, научил се да я използва. The Down of the Jedi ще разглежда най-ранната епоха в историята на "Междузвездни войни" - 25 хиляди години преди събитията от всички филми и сериали досега.

Снимка 572749

Източник: iStock

Този времеви период не е разглеждат в киното и телевизията. Изключение прави само една кратка серия от комикси, която разказва за няколко легендарни героя, създали предшественик на познатите ни джедаи. Не е ясно дали филмът ще има някаква връзка с комиксите, но се знае, че на режисьорския стол сяда Джеймс Манголд, който стои зад филми като "Върколакът", "Логан" и предстоящия филм за Индиана Джоунс. 

"Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър", HBO GO и добавянето на всички филми от сагата

Как да гледаме всички филми от "Междузвездни войни" у дома

Силата определено ще бъде с нас

Третият филм, който обявиха на голямото събитие Star Wars Celebration, е от ерата на "Новата република" и ще се развива успоредно със сериалите The Mandalorian и The Book of Boba Fett. Негов режисьор ще бъде Дейв Филони, който стои и зад двата сериала. Филмът ще даде завършек на взаимосвързаните истории, разказани в The Mandalorian, The Book of Boba Fett, Ahsoka и други сериали на Disney+".

"Завръщането на джедаите" в кината

Стана ясно, че "Междузвездни войни: Епизод VI - Завръщането на джедаите" се завръща по кината в САЩ, Обединеното кралство и други части на света на 28 април. Повторното прожектиране в кината ще даде възможност на феновете на "Междузвездни войни" да отпразнуват филма преди неговата 40-та годишнина на 25 май.

"Завръщането на джедаите" няма да е първият път, когато Дисни пуска стар филм от "Междузвездни войни" в кината. Миналата година видяхме краткото завръщане на "Rogue One: История от Междузвездни войни" малко преди дебюта на сериала Andor на Disney+. През 2020 г. също беше възможно да видим "Империята отвръща на удара" в кината по време на блокировките заради Covid-19.

Новия сериал The Acolyte

През 2024 г. ще излезе сериалът The Acolyte. Събитията в него ще са около 100 години преди събитията в "Епизод I - Невидима заплаха". В сериала действието ще се развива в Късната република, близо до началото на предисториите по време на период, наречен Златната ера на джедаите.

"Много вълнуваща част от времевата линия на "Междузвездни войни". Това е моментът, когато все още са малко. Те са аутсайдерите. Наистина се вълнувам за вас, тъй като ще видите напълно нови неща", споделя режисьорът Лесли Хедланд. Актьорският състав включва Джоди Търнър-Смит, Мани Хасинто, Дафне Кийн, Ребека Хендерсън и Кери-Ан Мос.

Ще има ли още от Оби-Уан Кеноби

Звездата от предисторията на трилогията "Междузвездни войни" Юън Макгрегър очевидно няма търпение да направи още един сезон от поредицата Obi-Wan Kenobi на Disney+.

Президентът на Lucasfilm Катлийн Кенеди обясни в интервю за Variety, че независимо колко актьорът и феновете искат още един сезон, студиото все още не обмисля подобен вариант, припомнят от Euro News.

Снимка 566319

Източник: GettyImages

"За сега нямаме намерение за втори сезон, но никога не казвам никога, защото винаги има възможност. Този сериал беше толкова добре прието и режисьорът Дебора Чоу свърши толкова грандиозна работа."

Танди Нютън, "Соло: История от Междузвездни войни" и защо не харесва филмите за супергeрои

Защо Танди Нютон отказва да играе супергерои

И какво мисли за Marvel и DC

Добри новини за Star Wars: Tales of the Jedi и Andor

Дейв Филони потвърди, че анимационният сериал Star Wars: Tales of the Jedi oфициално ще се завърне за втори сезон. Защото толкова много му е харесало да работи по първи сезон, че иска да продължи. Въпреки че не бяха публикувани допълнителни подробности за новия сезон, възможно е - ако не и вероятно - Филони да продължи базираните на героите истории, които бяха във фокуса на поредицата досега - Асока Тано и Граф Дуку. 

Що се отнася до Andor, в който действието в първи сезон се развива пет години преди събитията от "Rogue One: История от Междузвездни войни" и проследява началната фаза на бунта срещу Галактическата империя, очакваме и втори сезон в Disney+. Създателят на сериала Тони Гилрой потвърди, че екипът планира да го подготви за премиерна дата през август 2024 г.

"Междузвездни войни", Скелиг Майкъл, Севиля, Комо, Тикал и пет от локациите във филмите от поредицата, които наистина същестуват

Места от "Междузвездни войни", които наистина същестуват

Там, където ще усетим Силата

"Започнахме да снимаме през ноември", казва Гилрой. "Ние сме на половината път. Спазваме точния график и ще завършим през август, затова прекарайте още една година на пост, защото се готвим да пуснем сериала през 2024 г."

И още, и още, и още...

Lucasfilm обяви, че през август 2023 г. ще дебютира и сериалът Ahsoka с участието на Росарио Доусън и Мери Елизабет Уинстед.

Сериалът за Ландо Калрисиан очевидно все още е в процес на работа, като Доналд Глоувър все пак ще участва, за да повтори ролята, която изигра в "Соло: История от Междузвездни войни".

И сякаш това не беше достатъчно, ами беше представен и първи тийзър с Джуд Лоу в ролята на джедай в Star Wars: Skeleton Crew - сериал в стил Спилбърг, фокусиран върху по-млад актьорски състав.

Режисьорите на сериала са Даниел Куан и Даниел Шайнерт ("Всичко, навсякъде, по-всяко време"), Джон Уотс ("Спайдър-Мен: Няма път към дома"), Дейвид Лоури ("Зеленият рицар"), Брайс Далас Хауърд (The Mandalorian) и Лий Исак Чунг ( "Минарети").