MET Gala или Балът на института по костюми към музея "Метрополитън" в Ню Йорк е едно от най-важните събития в света на модата. Затова и няма нищо чудно вълненията около него да са големи, а нуждата да се компенсират пропуснатите му издания заради пандемията - бързо удовлетворена.

MET Gala, Хейли Стейнфилд, Iris van Herpen и Димитър Милчев - българската следа на червения килим

Българската следа на червения килим на MET Gala

Много красива, разбира се

В рамките на няколко месеца ще станем свидетели на две MET Gala с общата тема In America.

На 13 септември миналата година се състоя In America: A Lexicon of Fashion, от която помним пищните златни одежди на Lil Nas X, както и загадъчния изцяло черен тоалет на Ким Кардашиян, дело на Balenciaga.

Снимка 546348

Източник: GettyImages

На 2 май 2022 г. ще видим втората част на бала, съпроводен и от изложбата In America: An Anthology of Fashion. Така MET Gala се завръща към традиционния си формат, при който светското събитие се състои през първия понеделник на месец май.

Снимка 546349

Източник: GettyImages

Изложбата ще бъде разположена в 13 от залите на музея "Метрополитън" и ще представи еволюцията на американската мода, както и отделни дизайнери. "Това, което за мен е вълнуващо е, че някои от имената ще са познати - Чарлс Джеймс, Халстън, Оскар де ла Рента, но много други са забравени, пренебрегвани или тънат в забвение", коментира пред Vogue кураторът на Института по костюми Андрю Болтън.

Снимка 546347

Източник: GettyImages

Какво точно обаче представлява самият бал? Истината е, че това е тайна - една от причините на гостите да им бъде забранено да ползват мобилните си телефони по време на него. Знаем със сигурност обаче, че те първо разглеждат изложбата, а след това се присъединяват за обща вечеря.

Снимка 546354

Източник: GettyImages

Всички се вълнуват най-много от това кои звезди ще присъстват на MET Gala, с какви тоалети ще се появят и доколко те ще са съобразени с темата. Това обаче няма да научим до самия 2 май, защото списъкът на поканените също е тайна.

Снимка 546353

Източник: GettyImages

От Vogue напомнят още, че всеки може да гледа пристигането на звездните гости пред музея "Метрополитън" през лайвстрийма на сайта на изданието, както и в каналите му в Instagram, Facebook и Twitter.