Въпреки широко разпространеното мнение, че Netflix са машина за правене на филми и сериали на количество, но без да наблягат толкова на качеството, от стрийминг платформата обаче сякаш все по-често пускат продукции, които се превръщат в хит. Последната такава, за която все повече се говори, въпреки че на пръв поглед не е комерсиална, е мини сериалът Baby Reindeer.

Eric с Бенедикт Къмбърбач - най-новият драматичен трилър на Netflix

Eric с Бенедикт Къмбърбач - най-новият драматичен трилър на Netflix

Едно мрачно и лудо пътешествие из Ню Йорк от 80-те години

В седем епизода проследяваме живота на шотландския комик Дони Дън, който в продължение на години е фанатично преследван от по-възрастна жена. Сам по себе си сюжетът не е лек и разтоварващ, но това, което кара провокира интереса и желанието на хората да гледат и коментират сериала, е фактът, че той всъщност е създаден действителен случай.

Актьорът и сценарист Ричард Гад играе измислена версия на себе си, която кръщава Дони Дън. Марта Скот пък нарича жената, която го преследва в продължение на четири години и половина. В реалния живот комикът Гад така и не потвърждава самоличността на преследвачката и затова тя остава публично скрита. За Дони Дън в сериала също така разбираме, че е бил сексуално малтретиран, а по-късно се определя като бисексуален.

В интервю за The Independent комикът признава, че е бил принуден да се справя с проблемите си чрез шоутата си.

"Вече не можех да държа живота си отделно от това, през което бях преминал. Ставаше все по-трудно да играя несериозния смешник, когато бях минал през подобни неща. Така че нямах друг избор, наистина, освен да смеся двете неща", казва той.

Въпреки че за него би било лесно да представи преследвачката си като злодей, в Baby Reindeer Ричард Гад всъщност набляга на това как действията ѝ засягат живота му. Освен това той не е искал да я показва по негативен начин, защото е смятал, че тя е психично болна.

"Би било погрешно да я представя като чудовище, защото тя не е добре и системата я е подвела", допълва още комикът пред британското издание.

Той не крие също така, че е останал шокиран от това, че преследвачката му не е получила никаква помощ предвид състоянието ѝ. "Защо не ѝ беше помогнато по някакъв начин? Имах повече въпроси отколкото отговори", споделя Ричард Гад.

Въпреки че неговата история е разказана в сериала на Netflix сега, тя реално се случва още преди повече от десет години. В друго свое интервю пред The Times той уточнява, че началото е било както в сериала. Жената е започнала да го преследва, след като той просто е бил любезен към нея, когато веднъж са се засекли в пъба, в който е работил.

"Първоначално всички колеги решиха, че е забавно, че си имам обожателка. Но тя започна да навлиза в живота ми, като ме следи, идва на мои шоута, причаква ме пред дома ми и ми изпраща хиляди гласови съобщения и имейли", разказва Ричард Гад.

Пред The Independent той уточнява, че за периода от четири години и половина преследване тя му е изпратил 41 071 имейла, 350 часа гласови съобщения, 744 туита, 46 съобщения във Facebook и 106 страници с писма. А това дори не включва физическите "подаръци" - вълнена шапка, бельо, хапчетата за сън и плюшена играчка еленче. Интересно е, че имейлите, които са показани в някои от сцените в сериала, са същите като тези, изпратени от преследвачката.

За идеята да превърне реалната си история в продукция, комикът казва, че е дошла още в началото, когато е започнало преследването. Така през 2019 г. първо се ражда пиесата, която носи същото име като последвалия сериал - Baby Reindeer.

Към днешна дата Ричард Гад твърди, че ситуацията с истинската Марта Скот е разрешена. Макар и да не дава категоричен отговор на въпроса дали финалът на сериала съвпада с реалния, комикът просто казва:

Принц Хари и Меган Маркъл продуцират две нови документални поредици за Netflix

Хари и Меган не с един, а с два сериала за Netflix

Няма кой да спре херцозите от плановете им за успех

"Решено е. Имах смесени чувства за това - не исках да хвърля в затвора някой с такова ниво на психическо заболяване. Сега съм много по-предпазлив с хората. Отнема ми много време, за да им се доверя."