След като през април бе пуснат в Netflix, минисериалът Baby Reindeer се превърна в абсолютен хит. Седемте епизода са базирани на пиесата на комика Ричард Гад, който играе себе си, но под името Дони Дън. Той е барман, който се опитва да си проправи път в стендъп комедията, но междувременно започва да го преследва жена на име Марта. Тя му изпраща хиляди имейли, тормози семейството и приятелката му и по всичко личи, че е абсолютно обсебена от него.

Маниакално преследване и трудно сексуално израстване - Baby Reindeer e новият хитов сериал на Netflix

Маниакално преследване и трудно сексуално израстване - Baby Reindeer e новият хитов сериал на Netflix

Създаден по истинска история

След като сериалът нашумя, не бе изненадващо, че голяма част от феновете му се впуснаха в издирване на истинската преследвачка на Ричард Гад. Въпреки че самият той е казвал в интервюта, че е променил характеристиките за героинята в сериала, не след дълго истинската самоличност на първообраза на Марта бе разкрита.

Когато стана ясно, че жената всъщност е Фиона Харви - шотландка с правно образование, но редица случаи на преследване, самата тя се появи в публичното пространство и каза, че обмисля да предприеме съдебни действия срещу Ричард Гад и Netflix.

Оказва се, че това не е била просто заплаха, защото е факт, че Фиона Харви вече е подала иск и съди стрийминг платформата за клевета, умишлено причиняване на емоционален стрес и небрежност. Паричното обезщетение, което иска тя, е в размер на най-малко 170 милиона долара, пише Variety.

Шотландката твърди, че персонажът на Марта в Baby Reindeer, изигран от Джесика Гънинг (на водещата снимка), е базиран на нея. Но по думите ѝ в сериала са изречени "брутални лъжи". Става дума конкретно за двете ѝ присъди за преследване, за които е трябвало да излежи пет години затвор, както и сексуалното ѝ посегателство към Ричард Гад.

В съдебните документи се посочва също, че "в резултат на лъжите, злоупотребите и крайно безразсъдното поведение на ответниците, животът на Фиона Харви е съсипан". Твърди се още, че с цел по-сензационна история, за да спечелят пари, Netflix и Ричард Гад са унищожили репутацията и живота ѝ.

Позицията на стрийминг платформата обаче гласи, че застават "зад правото на Ричард Гад да разкаже историята си".

Още в първия епизод на Baby Reindeer в началото се казва, че "това е истинска история". Според Фиона Харви обаче "е най-голямата лъжа в историята на телевизията". По думите ѝ всичко е преувеличено от алчност и жажда за слава и с цел да се привлекат повече зрители и внимание за по-голяма печалба. Жената твърди, че е невинна, оклеветена и жертва на Ричард Гад, който е съсипал живота ѝ.

Представители на комика засега не са коментирали случая. А какъв ще бъде неговият развой, тепърва предстои да разберем.