"Онзи, който предизвиква ужас". Това не е заглавие на някой нов хорър филм, а името, дадено на наскоро открит скелет на непознат до момента динозавър в Патагония. Дълъг е пет метра и е обитавал Южна Америка преди 85 милиона години.

Llukalkan aliocranianus (Llukalkan означава горното на местни език мапуче) е открит съвсем наскоро, а новината за откриването е публикувана в края на март в Journal of Vertebrate Paleontology.

Въпросният динозавър стои на два крака подобно на Т-рекс, но е значително по-малък от известното страшилище. Тежал е между един и пет тона - малко повече от съвременен африкански слон.

Палеонтологът Федерико Джанечини разкрива още, че юкалкан е имал силна захапка и страхотен слух, който му е помагал в ловуването. Странното в откритието му е, че черепът му е намерен в близост до друг месояден динозавър - Viavenator exxoni.

В последното десетилетие Аржентина е истинска златна мина за палеонтолозите. През 2014 г. там беше открит динозавър с тегло на 14 съвременни слона, което го прави най-големият открит до момента.