Коронацията на крал Чарлз като следващия монарх на Великобритания е в събота, а, както подсказва името на церемонията, най-същественият момент от нея е този, в който короната ще бъде поставена върху главата на сина на Елизабет Втора. Затова нека обърнем малко повече внимание на този уникален символ на монархията.

Крал Чарлз и поканата към цялото семейство на Кейт Мидълтън за коронацията

Специалното отношение на Чарлз към Кейт Мидълтън

Едни добри семейни отношения

Короната на Свети Едуард, която ще заблести на главата на крал Чарлз Трети в събота, е на 360 години. Тя е създадена за Чарлз Втори през 1661 г. и е кръстена на Едуард Изповедника - последния англосаксонски крал на Англия.

Поръчана e от кралския златар Робърт Винер, за да замести оригиналната средновековна корона, която е претопена през 1649 г., когато по време на Гражданска война парламентът гласува премахването на монархията. Новата корона не е точна реплика на предишната, но също като нея има четири кръста, четири хералдически линии и две арки.

През тези повече от три века короната на Свети Едуард е използвана при коронациите на всички английски монарси - последно на тази на кралица Елизабет Втора през 1953 г. Съхранява се в Лондонската кула заедно с останалите бижута от кралската колекция.

Короната е с масивна рамка от 22-каратово злато, висока е 30 см и тежи 2.23 кг. На нея са инкрустирани 444 скъпоценни и полускъпоценни камъка, сред които 345 аквамарина, 27 турмалина, 37 бели топаза, 12 рубина, както и 7 аметиста и 6 сапфира.

Безспорно най-ярко блести диамантът Кохинор, който със своите 109 карата се оценява на повече от 400 милиона долара. Той не е най-големият в света, но е най-дискутираният. Около скъпоценния камък се носят редица слухове като този, че е прокълнат. А в основата на историята му са британските завоевания на територията на Индия, чиято собственост е бил преди векове.

Другите камъни по короната на Свети Едуард също имат не по-малко интересна история. Аквамарините например, които са най-многобройни, са закупени от крал Едуард Седми от бразилското правителство през 1903 г. по препоръка на съпругата на монарха. След това бижутерите от Garrard & Co ги изрязват под формата на рози.

Белите топази също са осигурени от бразилското правителство в началото на ХХ век. Турмалините за короната идват от мините в Бразилия и Шри Ланка. Рубините също са осигурени от няколко страни. На короната блестящ още по редките жълт цирконий, гранат, шпинел и перидот, предава Daily Mail.

Крал Чарлз и специалният Камък на съдбата за коронацията му

Колко специален може да е един камък за коронацията на крал Чарлз

Малките детайли с голямо значение

Към златната рамка е прикачена кадифена шапка в лилаво, върху която има декорация от кожа на хермелин. Шапката се добавя допълнително през XIX век, за да бъде по-лесна короната за носене. А през декември 2022 г. бе преправена, за да пасне идеално на главата на крал Чарлз.