До коронацията на крал Чарлз остават няколко дни и интересът към всеки малък детайл от церемонията расте все повече. В края на миналата седмица в Уестмистърското абатство пристигна Камъкът на съдбата, специална кралска реликва, която ще има ключова роля в церемонията в събота, шести май.

Коронацията на Чарлз и туристическите атракции във Великобритания, свързани с нея

Кралски коктейли, десерти и атракции дни преди коронацията

Британците сигурно са полудели

Камъкът се използва при коронациите на шотландски монарси повече от 1000 години. За него се водят редица спорове между Великобритания и Шотландия през вековете. По време на Първата шотландска война за независимост е откраднат от британския крал Едуард I и се превръща във военна плячка.

След като камъкът се озовава в Лондон, монархът поръчва да се изработи стол за коронации в Уестминстърското абатство, под който има специално място за тази реликва. И така Камъкът на съдбата се превръща в един от задължителните атрибути на всяко встъпване в длъжност на британски крал или кралица.

Последната коронация, извършена с него на британска земя, е тази на кралица Елизабет Втора през 1953 г. Самата тя през 1996 г. издава заповед камъкът да бъде върнат в Шотландия. От тогава той се съхранява в Единбургския дворец заедно с шотландските кралски бижута. Днес камъкът е по-скоро символ на добрите отношения между двете страни, както и на суверенитета на шотландската монархия. 

Крал Чарлз получи специален (и свещен) подарък от папа Франциск за коронацията

Чарлз вече е свързан и с Исус

Благодарение на специален подарък от папата

От миналия уикенд, за пръв път от 27 години, 152-килограмовият Камък на съдбата отново е в Уестминстърското абатство и ще бъде поставен на мястото си под стола за коронации със специална церемония. Веднага след коронацията пък ще бъде върнат в Единбург до следващото подобно събитие, предава The National News.