След едногодишно прекъсване MasterChef ще се завърне в ефира на bTV с нов осми сезон, като това бе очаквано предвид обявения кастинг преди няколко месеца. Но този път всичко ще бъде по-различно - като започнем от излъчването и стигнем до журито.
По традиция последните няколко сезона на предаването стартират през месец февруари, но този път началото е през есента, без към момента да е ясно точно кога.
Журито ще бъде съвсем ново, защото Силвена Роу, Андре Токев и Петър Михалчев отстъпват местата си на нови трима шеф-готвачи.
Това ще са шеф Илиан Кустев, шеф Александър Таралежков и Явор Сарафов. Тримата ще имат задачата да придадат нов поглед към кулинарното предаване и да вдигнат летвата към участниците още повече.
Източник: bTV
Като дете шеф Кустев мечтае да стане футболист, но любопитството му го отвежда не на терена, а в кухнята. И така, днес той има забележителна визитка, като е работил в Ritz Hotel в Лондон, където става част от екипа на шеф Джон Уилиямс. А през 2016 г. работи в Париж в ресторант с три звезди Michelin.
През своята 26-годишна кариера Илиан Кустев е консултирал и ръководил редица престижни ресторанти и вериги в България, като дори е имал възможността да готви за известни личности като турския президент Реджеп Ердоган, принц Чарлз, Маргарет Тачър и Брад Пит.
Шеф Александър Таралежков е роден в София, но още от 18-годишен започва да пътува. В Лондон завършва "Продуктов дизайн" във висшето училище по изкуства Central Saint Martins, а по-късно става креативен директор във водещото издание CODE Hospitality.
Източник: bTV
Покрай познанството си с Каликста Киландър, която зарежда Лондонски ресторанти със звезди Michelin, Таралежков се запалва по готвенето. Установява се на крайбрежието на Кент, където и в момента развива кулинарната си практика.
През 2021 г. отваря врати и неговият ресторант - Dolma Bar. В момента Александър Таралежков работи върху първата си кулинарна книга, а също така споделя рецепти за публикации на вестник Guardian.
Явор Сарафов завършва право, но вече над 30 години ръководи най-различни успешни бизнеси. В казармата той се запознава с шеф Виктор Ангелов и приятелството прераства в партньорство в ресторант, а впоследствие и във верига заведения за бързо хранене.
Източник: bTV
Към момента ежедневието му е разпределено между ресторанти, управление на имоти и инвестиции. Но също така има силно развит нюх на кулинарен експерт и критик, като кулинарните пътешествия са негова страст.