Йоана Николова и Сергей Билярски са като повечето млади хора днес - имат професии, които им позволяват да не прекарват в офис по осем часа на ден пет дни в седмицата. Тя прави уеб сайтове, а той е IT мениджър. Доскоро често работят от вкъщи, в компанията на своите две котки.

Точно защото са стопани на мъркащи домашни любимци, на Йоана и Сергей не им убягва и световната тенденция за котешки кафенета - точно толкова актуални, колкото и co-working пространствата, в които хората със свободни професии работят.

Така и стигат до идеята за място в София, което да комбинира и котешко кафене, и споделено пространство за работа. И хем да поработим в приятна среда, хем да изпием едно кафе с приятели или просто да се порадваме на няколко мъркащи котарака.

Йоана и Сергей споделят намеренията си със свои приятели на връщане от хижа в планината, и така - в шеги и закачки, се ражда и името на мястото, което звучи еднакво добре и на български, и на английски - Коткотека/Catcotheque.

Йоана Николова

Източник: Lifestyle

Йоана Николова

Добре дошли в Коткотека

Ако питате нас, бихме отишли само за час игри с мъркащите домакини, защото си имаме офис, който си харесваме. Но все повече са хората, на които им трябва единствено лаптоп, за да изпълнят дневните си работни задачи. А някои от тях предпочитат това да се случва в пространство, различно от дома им. Именно такива млади хора ще срещнем в Коткотека.

Между посрещането на гостите в co-working пространството, Йоана и Сергей също залягат над лаптопите. И трябва да им го признаем - необходимо си е сериозно самообладание, за да не изоставиш задачите и да се отдадеш на игрите с котките. А последните толкова да обичат да спят върху компютри и клавиатури...

Снимка 419506

Източник: Lifestyle

Но тук не липсват и посетители, които идват, за да разнообразят традиционните и на моменти скучни кафенета. А и ще разберем, че не сме сами в нашата котешка лудост, защото места като това обединяват хора с еднакви интереси.

Коткотека придобива днешния си вид благодарение най-вече на усилията на Йоана и Сергей. Двамата получават и силна подкрепа от приятели, която не се свежда единствено до измислянето на името на котешкото кафене.

"Цветовете, изборът и сглобяването на мебелите, разположението на кътовете - във всичко сме се опитали да вложим мисъл за удобството и приятното прекарване както на хората, така и на основните герои - котаците." А гобленът с котки, които бабата на Сергей ушива специално, е най-точният финален щрих за мястото.

Снимка 419502

Източник: Lifestyle

Един за всички, всички за котките

Двете домашни котки на Йоана и Сергей - Макиато и Пър, често съжителстват и с улични, които двамата прибират с идеята да им намерят нов дом. Същата е била съдбата и на Лале и Аня, които днес са едни от "шефовете" в Коткотека. Компания в тази сладка задача им правят Чери и Гари, които пък са били приютени от приятели.

Мисията на Йоана и Сергей, а и на самата Коткотека, е да предоставят временен дом на доскоро бездомните котки, където те да се забавляват със себеподобни, да имат контакт и с хора, а ако някой ги хареса - да намерят и своето постоянно местоживеене. Преди да станат повелителите на споделеното пространство, те преминават през изследвания, ваксинации, кастрация и лечение, за да са напълно годни за осиновяване.

Снимка 419500

Източник: Lifestyle

"Ясно е, че не може да се помогне на всички, но част от тях получават своя шанс, когато някой човек ги забележи и се осмели да протегне ръка."

А късметлиите определено са попаднали на правилното място, защото Йоана и Сергей се грижат нищо да не им. "Важното е купичките да са пълни, а диваните - удобни". Най-големият късметлия обаче е Гари - първият котарак от Коткотека, който намери "своя човек" и постоянен дом.

Съвсем скоро котешкото царство ще посрещне трима нови обитатели, готови да ни помъркат силно, докато довършваме проекта на преносимия си компютър. Но не бива да си мислим, че техният работен ден преминава само в привличане на вниманието на гостите на Коткотека.

Снимка 419505

Източник: Lifestyle

"Всяка котка си има любимо занимание. За някои това е градинарството, други обичат да покоряват завеси, трети ги влече тапицерството и всячески се опитват да разберат как е ушит дивана." Но тези бели остават ненаказани, защото хората тук са далеч от идеята да разбират напълно тези сложни създания, котките.

Коткотека се намира на улица "Будапеща" 26. 

Снимките в текста са направени
с най-новия модел на Motorola moto g7 plus.