Че котките са своенравни животни, две мнения няма. Една от основните черти на характера им е, че правят каквото си искат, независимо какво им говорим. И на моменти ни карат да се замислим дали разбират нашите думи, или просто се правят на приятно разсеяни.

Едно интересно изследване в Япония, включващо 78 котки, доказва, че те разпознават своето име измежду останалите думи, които им казваме. Но дали ще реагират на него, е въпрос на техен личен избор.

Снимка 416831

Източник: iStock

Думите, които често повтаряме, когато говорим на котката си (да, всеки го прави), привличат вниманието й само първоначално - с времето интересът й намалява все повече и повече.

Но не същото може да се каже за името на домашния любимец, което той винаги различава в поредица от думи. То предизвиква редица асоциации - както положителни, така и отрицателни. Хранене, чешане по коремчето или пък поредната караница защо нещо е издрано, предава Daily Mail.

Кучето, което не може да лае и се мие като котка

Кучето, което не може да лае и се мие като котка

И коя котка прилича на куче

Резултатите от това изследване не ни изненадват особено, защото всеки собственик на котка знае колко е важно тя да си има име, на което да свикне във възможно най-ранна възраст. Сега обаче е официално потвърдено, че мъркащите домашни любимци не че не ни разбират, просто преценяват как и дали да реагират.