Ако не сте горещ привърженик само на котките или само на кучетата, вероятно сте от хората, които тайно си мечтаят да имат в живота си нещо средно между двете. Свикнали сме да разглеждаме тези два вида животни като противоположни, но съществуват породи, които доказват обратното.

Котката, която съчетава в себе си котешки с кучешки качества е от породата Мейн Кун или Американска дългокосместа. Това е и най-голямата опитомена котка. Тя е особено интелигентна и много игрива, като обича да играе дори с кучетата, изключително дружелюбна е и обича вода. Котките от тази порода силно се привързват към стопаните си, без да стават досадни.

Снимка 390346

Източник: iStock

Но има и една порода кучета, която проявява някои котешки характеристики. Това е африканската порода Басенджи. За да ловуват, кучетата Басенджи използват не само обонянието си, но и своето зрение. Те произлизат от Конго и са били използвани за лов на дребен дивеч и контрол над гризачите в селата.

Тези кучета са известни с това, че не могат да лаят, а вместо това издава странни мъркащо-виещи звуци.

Басенджи се привързват само към един човек, не обичат влажното време, но пък обичат да се катерят. Те са изключително любопитни и застават на задните си крака, когато нещо им се стори особено интересно. Имат много силно влечение към лова на плячка. Освен това, кучетата от тази порода се мият като облизват предната си лапа и след това изтриват с нея муцуната си. Напомнят ли ви на някого?