Остават едва още няколко дни до старта на новия сезон в NBA и както всяка година феновете се чудят кой ли ще доминира на изток и запад.

Леброн Джеймс, NBA и ваксинирал ли се е Краля

Упорството на Краля пред ваксините свърши

Леброн Джеймс разкри, че вече е ваксиниран

Лос Анджелис Лейкърс, които през изминалия сезон се провалиха с гръм и трясък още в началото на плейофите, направиха селекция, в която трудно може да се каже, че всички фенове вярват. Най-вече заради високата средна възраст на играчите.

Но пък няма как да не са считани за един от фаворитите за спечелването на титлата. Бруклин Нетс също попадат в тези сметки, защото в състава си имат играчи като Кевин Дюрант, Джеймс Хардън и Кайри Ървинг.

Оказва се обаче, че Нетс може и да не разчитат на Ървинг като цяло. Причината е, че гардът отказва да се ваксинира срещу COVID-19, което ще му попречи да играе в поне половината срещу от сезона.

От NBA не са въвели задължителна ваксинация и не това спира Кайри. Проблемът е, че според новите въведени правила в Ню Йорк, където Бруклин Нетс играят домакинските си срещи, спорните събития могат да се посещават само от хора, които са получили поне една доза от някоя от ваксините срещу COVID-19.

Което според ESPN означава, че Кайри Ървинг няма да може да играе със сигурност в поне 43 срещу от редовния сезон. 41 от тях са в Barclays Center, арената на Нетс, и още два в Madison Square Garden.

Генералният директор на отбора Шон Маркс, потвърди, че Ървинг ще загуби пари единствено от тези мачове, което е около 380 000 долара на среща. Но по всяка вероятност мачовете, които ще му се наложи да пропусне, ще са още повече, защото има и други щати и градове, които са приели същите условия за присъствие на спортни събития.

Което пък логично е довело до решението на Бруклин Нетс да освободят 29-годишния Ървинг от тренировки. Но Маркс посочва, че той е добре дошъл веднага щом изпълни изискванията. 

Торонто, NBA, ваксинацията и глобите, които играчите могат да получат

Нарушаваш карантината в Канада - затвор и солена глоба

Играчите от NBA ще трябва да бъдат много внимателни

Допълва още: "Уважаваме факта, че той има право да избира. Но точно сега това е най-добрият път, по който цялата организация може да поеме".

Според Facebook страницата на Basketball Forever, близки до източници до Нетс вярват, че Кайри Ървинг няма намерение да се ваксинира и най-вероятно ще пропусне целия сезон. А ако клубът реши да го размени, може да сложи и край на кариерата си.

Преди няколко години Кайри Ървинг влезе в полезрението на феновете на баскетбола с изказването си, че всъщност е привърженик на теорията, че Земята е плоска, а не кръгла. И всичко, което ни учат в училище по темата е измислено.

Андрю Уигинс, ваксинацията на баскетболиста и защо се ечувствал принуден да го направи

Принуда или личен избор са ваксините в NBA

Андрю Уигинс смята, че избор не му е бил оставен

Каквито и да са вярванията на Ървинг за COVID-19 и ваксините, едно е сигурно - баскетболът като цяло губи един талантлив играч. И се оказва, че ваксинацията в NBA от на теория незадължителна се превръща в на практика задължителна.

В живо включване в профила си в Instagram баскетболистът каза, че не бива обществото да демонизира който и да било заради решенията, които е взел. "Правете това, което е най-добро за вас. Но аз няма да агитирам за нито една от страните. Аз правя това, което е най-добро за мен и знам какви са последствията."

Кайри Ървинг признава, че никога не е искал да се отказва от баскетбола, който е негова страст, мечта и голяма любов, заради изисквания. И не заема страната нито на ваксинираните, нито на тези, които са решили да не го правят.

Ървинг просто е избрал да не се ваксинира, което пък е в разрез с изискванията в Ню Йорк, но твърди, че ще продължи да поддържа форма и да бъде готов за игра. Гардът завършва с твърдението, че няма да се пенсионира, защото има още много работа, която да свърши на корта. И е любопитен дали медиите, които отразяват отказа му да се ваксинира, ще намерят място да публикуват и тези му думи.