На 11 декември от 19 ч. в София Балкан Палас (бившият хотел "Шератон") ще се проведе аукцион с картини на едни от най-големите български модерни и следвоенни художници. Предстоящият аукцион е първият им у нас и включва изключителна селекция от над 100 картини с обща прогнозна стойност над 200 000 евро.

Рут Колева и нейните „Дис/хармонии", които показва в изложба

Ново начало за Рут Колева

Другото лице на певицата

Високо ценени на пазара на изкуство, търгът ще предложи за продажба двама майстори - Иван Мърквичка и Ярослав Вешин, и двамата с ключово значение в българското изкуство - "Ще вали ли?" на Вешин, рисувана преди повече от 130 години и "Българско селско момиче" на Мърквичка

Фаворит сред колекционерите на портрети и любителите на изкуството, Никола Михайлов ще участва в селекцията на аукциона с изключително произведение на българския модернизъм - "Малкото момиче с розовата рокля". Художникът е известен с близостта си до царското семейство и с портретите, които рисува за тях.

Снимка 644804

Източник: 8pm

Колекционерите ще могат да наддават и за Жорж Папазов, най-значимият български авангарден художник, който ще бъде представен с важно за изкуството ни през 50-те години произведение - "Автопортрет".

Рядка и значима поява на българския арт пазар е и Николай Дюлгеров, един от най-ценените ни художници извън границите на България, чието творчество ще участва в аукциона с голямо по размер произведение от цикъла "Морски пехотинци" - "Морски пейзаж".

Снимка 644806

Източник: 8pm

Също рядка поява на пазара на изкуство ще бъдат "Есенен пейзаж" на Златю Бояджиев и "Пролетен пейзаж в Родопите" на Константин Трингов.

Калина Кралева и Петър Великов разказват с картини за едно приятелство

Едно приятелство в картини

Акварел, графика и екс либрис на едно място в галерия „Сезони“

Освен класиците и големите модернисти, ни очакват картини и на съвременните художници Генко Генков, Георги Божилов-Слона, Атанас Яранов и Димитър Буюклийски-Мичи. Произведенията идват от важни частни колекции в България и чужбина.

Снимка 644803

Източник: 8pm

Преди аукциона на 11 декември 2023 г., организиран от румънската аукционна къща Artmark, картините, участващи в търга, ще бъдат част от изложба, която може да бъде разгледана всеки ден до 10 декември между 10 и 20 ч. в галерията на Artmark в къща Ватев (ул. "Кузман Шапкарев" 1) .