Картини, направени от пясък, е креативен и много личен начин да пресъздадеш красотата на света около себе си. Валентина Никова от Елхово започва да се занимава с това изкуство като на шега, но днес вече е доста популярна в града си и околностите му. Предпочита работата с естествен пясък, без примеси и изкуствено създадени цветове.

Казва, че винаги е обичала да твори. Така, докато се рови в интернет за вдъхновение, впечатление ѝ прави силует на жена, който впоследствие изплува в съзнанието ѝ по време на една зимна командировка. Докато се разхожда сама по плажа в Поморие, попада на зона с уникален черен пясък и в главата ѝ изскача женският силует. Прибира си малко пясък и у дома реализира идеята, от която всъщност започва всичко. Нейна приятелка първа ѝ поръчва картини с пясък като подаръци за Коледа. Валентина обича да влага персонален елемент, когато изработва по поръчка.

Набавя си пясък по различни начини, включително от градината в двора. Важно е да не е прекалено фин и да е в различни нюанси. На всяка рисунка слага бележки с малко история за пясъка, който е ползван за картината.

Плажът на Поморие през зимата и първата картина от пясък

Източник: Валентина Никова

Плажът на Поморие през зимата и първата картина от пясък

Първото ѝ участие с щанд с нейни творби е на празника на баницата в Елхово. Картините ѝ се харесват много, получава предложение да ги предлага в местен магазин, като в същото време започват да ѝ правят поръчки за различни поводи - рождени дни, балове, семейни поводи.

Поканата за участие на фермерски пазар на Lidl също идва случайно. "Lidl ми е любимият магазин, в Елхово нямаме, но пазарувам от магазина в Ямбол. Поканата да се включа във фермерския пазар в Слънчев бряг бе голяма радост за мен. Така мога да покажа на повече хора картините си и да обменя опит с други творци на свободна практика", споделя Валентина Никова.

Мечтата на младата жена е да стане част от Камарата на занаятчиите, защото освен картините изработва също различни видове табели и надписи. Междувременно продължава да надгражда уменията си, а творенията ѝ все така жънат успех.