В средата на месец април 99-годишният капитан Том Мур стана британецът, за когото всички говорят. Ветеранът от Втората световна война започна кампания за събиране на средства в подкрепа на Националната здравна служба на Великобритания и успя да постигне наистина впечатляващ резултат.

Капитан Тoм Мур - 99-годишният ветеран от войната, който събра над 6 милиона долара

99-годишният ветеран, който събра 6 милиона долара

Волята е по-силна от всичко

Докато Мур правеше обиколки на двора на къщата си, повече от 1.4 милиона души подкрепиха с дарения каузата му в платформата JustGiving. Така за дни събраната сума достигна цели 29 953 759 паунда, което е над 37 милиона долара.

Така капитанът успя да постигне първоначалната си цел на близо 6000% и днес, 30 април, посреща своя 100-тен рожден ден като истински герой на своята родина.

По случай вековния си юбилей, Мур бе повишен в полковник от кралица Елизабет Втора. Той получи медал и специално благодарствено писмо от кралския двор. Стотици хиляди поздравителни картички пристигнаха за рожденика от цял свят и достигнаха до него благодарение на доброволци, които се заеха с обработката им.

Том Мур получи и десетки подаръци, като факла от Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. - единствената, която може отново да се запали. В негова чест се извърши и специален полет на няколко военни самолета над дома му, пише Daily Mail. 

Но най-голямото признание за военния ветеран със сигурност е вярата и подкрепата на всички в неговата благородна кауза, както и вълната от уважение и възхищение, която получи в последните дни.

Вече полковник, столетникът продължава да заразява със своя висок дух и позитивизъм. "Странно е - един ден съм на 99, а на следващия съм на 100. Ако трябва да съм честен, не се чувствам по-различно и в старото куче има много живот, сигурен съм", каза Мур.