Правата върху интелектуални произведения може да са "изобретение" на последния век, но това не означава, че те не простират и върху такива, създадени по време на Ренесанса. А да ползваш картина от XV век върху тениска може съвсем да не е безобидно.

Шедьоврите на Ботичели и Микеланджело, Флоренция и какво е Синдром на Стендал

Синдромът, който покосява посетителите на Флоренция

Няма друго място като столицата на Тоскана

Особено ако си световно известен дизайнер, какъвто е Жан-Пол Готие. Французинът ще бъде съден от галерия "Уфици" за това, че е използвал "Раждането на Венера" на Ботичели върху скорошна своя колекция.

Тениски, клинове и бодита на Jean Paul Gaultier с фрагменти от шедьовъра на Ботичели се продават и рекламират в социалните медии на модната къща. Това е причина флорентинската галерия да заведе иск срещу нея, който може да коства на дизайнера глоба от 100 хил. евро.

Снимка 590806

Източник: GettyImages

Ейке Шмид, директорът на "Уфици", споделя пред Guardian, че са изпратили на Готие писмо, в което искат или всички споменати артикули с "Раждането на Венера" да бъдат изтеглени от пазара, или той да плати съответните права за ползването на изображенията. За момента не са получили отговор.

Според италианските закони, ползването на произведения на изкуството, които са обществено притежание, става след искане на разрешение и заплащане на съответните права. "Не става дума за някакви милиони", казва Шмид. "Но е странно въобще да не отговорят на писмото ни."