Вероятно стотици, дори хиляди са хората, които изчезват ежедневно и така и никога не става ясно какво точно се е случило с тях. Но по някаква причина е по-шокиращо, когато това се случи на някоя публична личност. Дали защото се дава повече гласност, или пък защото се предполага, че популярността може да осигури допълнителна защита от инциденти и нещастия...

Клеопатра, Лудвиг ван Бетовен, Уинстън Чърчил, Алберт Айнщайн и предпочитанията и на още велики личности към храната

Храната - голямата слабост на великите личности в историята

Кой и какво е обичал да си похапва

В действителност всички сме еднакво уязвими. Дори, ако се замислим, известните - политици, актьори, музиканти - още повече, именно заради големите цели и амбиции. И ако надникнем в историята, става ясно, че има много личности, които мистериозно изчезват и чиито тела така и никога не биват открити.

Амелия Еърхарт

Амелия Еърхарт може би е най-известният изчезнал човек в света, припомня StarsInsider. Тя е популярна с това, че е първата жена авиатор, прелетяла сама над Атлантическия океан през 1932 г.

През 1937 г. тя решава да постави нов световен рекорд, предприемайки сама околосветско пътешествие. Единственият ѝ придружител е нейният навигатор Фред Нунан. Двамата успяват да изминат близо 35 405 км от предвидените 46 670, когато изпадат в беда - недостиг на гориво. Еърхарт се опитва да потърси помощ, докато лети над Тихия океан, но комуникацията е прекъсната.

Падналата летателна машина така и не е открита до ден днешен, въпреки обширните търсения - и непосредствено след инцидента, дори и в днешни дни. Изчезването на Амелия е обект на интерес от страна на историци, учени, дори теоретици на конспиративните теории. 

Соломон Нортъп

Роденият като свободен афроамериканец през далечната 1808  г. Нортъп е насилствено отвлечен и продаден в робство. След много години и хиляди премеждия той успява да върне свободата си и дори пише мемоарите "Дванадесет години робство" - които впоследствие са превърнати във филм, спечелил Оскар през 2013 г.

За съжаление това не е щастливият край на неговата история. След повторното си освобождение той става пътуващ лектор, но изчезва внезапно през 1857 г. докато е в Канада. Някои смятат, че той отново е бил отвлечен и продаден в робство или убит заради идеалите си за премахване на робството.

Харолд Холт

Холт става министър-председател на Австралия през 1966 г. Той служи на родината си до момента, в който внезапно изчезва един ден през 1967 г. В този ден той решава да поплува в близост до любимия си плаж, но така и никога не се завръща. Дрехите му са намерени на пясъка, така, както ги е оставил, но не е открита друга следа от него.

Известно е било, че Харолд е добър плувец, но се спекулира, че или е бил причакан и убит в морето, или пък нападнат от акула. След смъртта му е измислен израза "да си като Хари Холт" - което означава внезапно да изчезнеш.

Джийн Спанглър

Джийн Спанглър е модел, танцьорка и актриса от Златния век на Холивуд. Един ден тя напуска дома си, като казва на семейството си, че ще се срещне с бившия си съпруг, за да обсъдят издръжката на детето, а след това ѝ предстоят нощни снимки за филм. Тя така и никога не се прибра вкъщи, а впоследствие се оказва, че нито една от уговорките ѝ не е била вярна.

На пръв поглед изглежда, че тя самата е планирала своето "изчезване", докато два дни по-късно не е открита дамската ѝ чанта, чиито презрамки са скъсани - така сякаш някой я е издърпал насила от ръцете ѝ. Повече от 160 души започват да търсят Джийн, но така и не откриват никакви следи от нея. Нейният случай остава отворен и до днес, въпреки че се предполага, че е починала още когато изчезва през 1949 г., едва на 26-годишна възраст.

Глен Милър

Глен Милър, роден през 1904 г.,  е най-продаваният джаз музикант през 30-те и 40-те години на миналия век в САЩ и дори е определян като един от най-великите на всички времена. Той свири на тромбон, а освен това е успешен композитор и диригент.

През Втората световна война той се присъединява към военновъздушните сили, където е полезен и със своите музикалните умения. През 1944 г. предприема пътуване до Франция, за да изнесе концерт заедно с групата си пред войските в Париж. Самолетът му обаче така и не достига целта си - машината изчезва някъде над Ламанша. Така и никога не са открити следи нито от Милър, нито от неговите спътници.