Когато някой разбие сърцето ни, може и да ни се прииска да излеем мъката си като изпеем някоя тъжна песен в караоке бара. Знаменитостите често правят нещо подобно, но с тази разлика, че по-скоро създават песни, които след това ние пеем.

Hug or handshake разкриват подробности за музиката си и последната им песен "SLOWBOY"

Прегръдка или ръкостискане - или кои са момчетата от hug or handshake

Антон Георгиев и Петър Трифонов за вдъхновението, за любимите песни и за последния сингъл "SLOWBOY"

Ето кои са десет от най-известните песни за раздяла и какво стои зад създаването им.

"Someone Like You" - Адел

Смята се, че тази песен е за връзката на певицата с фотографа Алекс Стърок, макар и нито един от двамата да не е потвърждава, че това е така. През 2011 г. обаче, когато изпълнява песента на сцената на Royal Albert Hall, Адел признава, че има слабост към бившия си и сега вече си спомня времето, прекарано с него, по много мил начин.

"Човекът, за когото става дума, промени живота ми и бяхме толкова влюбени и се забавлявахме толкова много. Колкото и горчиво да свърши... аз му прощавам", споделя Адел.

"I Will Always Love You" - Доли Партън

Доли Партън пише песента през 1973 г., за да се сбогува с Портър Уагонър - неин дългогодишен колега и ментор. По това време той напуска групата им в преследване на солова кариера. Кънтри баладата става абсолютен хит и песен номер едно в Billboard Hot Country Songs.

Години по-късно Елвис Пресли чува песента и иска да направи свой запис, но Партън не може да се съгласи с условията, предложени от неговия екип. Това би означавало певицата да се откаже от всички или поне от половината си права, за да може Пресли да запише "I Will Always Love You" - сделка, която тя просто отказва да сключи. "Казах си: "Не мога да направя това. Тази песен вече е хит за мен", разкрива Доли Партън.

След време обаче се появява версията на Уитни Хюстън, която е включена в саундтрака на филма "Бодигард". Нейната интерпретация на парчето като прочувствена балада става огромен хит и прекарва седмици поред на върха на Billboard Hot 100. Въпреки обаче че версията на Уитни Хюстън е по-разпознаваема, оригиналът винаги ще си остане в изпълнение на Доли Партън.

"Survivor" - Destiny's Child

Групата Destiny's Child неведнъж е сменяла членовете си, сред които е била и Бионсе. В един момент баща ѝ става част в ръководството, което обаче изиграва лоша шега на Бионсе, тъй като той е съден заради това, че е фаворитизирал членове на групата.

След като Destiny's Child в крайна сметка остават трио, Бионсе решава да запишат парчето "Survivor". Самата тя споделя, че в Destiny's Child е било като в риалитито Survivor, където са се опитвали да видят кой член на групата ще се окаже последен "на острова", кой ще бъде отхвърлен. "Беше шега", казва Бионсе пред MTV.

"Flowers" - Майли Сайръс

Песента може и да е едва от началото на тази година, но вече е една от най-популярните не само на Майли Сайръс, но е и сред най-популярните, посветени на раздяла изобщо. Феновете са убедени, че "Flowers" е написана за Лиъм Хемсуърт, който подава молба за развод от Сайръс през 2019 г. след дълги години на срещи, но едва осем месеца брак. В текста на парчето дори има и препратка към дома на двойката в Малибу, който те губят в пожарите през 2018 г.

"Forever and Always" - Тайлър Суифт

Тайлър Суифт е известна с любовните си песни, като в началото на кариерата си тя е много по-открита относно вдъхновението си. Преди издаването на втория си студиен албум Fearless певицата гостува в предаването на Елън Дедженеръс, за да го рекламира. Тогава Тейлър тъкмо се е разделила с Джо Джонас, а когато водещата я пита за връзката им, тя е изненадващо откровена.

"Този човек вече не е в живота ми, за съжаление", споделя певицата. Тя разкрива още, че малко преди да завърши албума си е записала парчето "Forever and Always", точно в момент, когато отношенията ѝ с Джо Джонас са тръгвали надолу.

"Pray You Catch Me" - Бионсе

Тази песен е част от албума Lemonade на Бионсе, който феновете ѝ предполагат, че ще бъде пълен с бързи клубни хитове, имайки предвид, че водещият сингъл е "Formation". Това, което никой тогава не очаква обаче, е, че певицата ще е по-откровена от всякога с новия си албум и ще разкрие за труден момент от връзката си с Джей Зи.

Въпреки че никой от двамата така и не разказва подробно какво точно се е случило помежду им, рапърът признава, че е изневерил на Бионсе и че нейният албум Lemonade, както и неговият 4:44 са един вид изцеление от последствията на неговата изневяра. Lemonade включва песни като "Hold Up" и "Pray You Catch Me", които изразяват чувства като болка, ярост, предателство, гняв и в крайна сметка прошка.

"Cry Me a River" - Джъстин Тимбърлейк

Във видеото към песента участва двойничка на Бритни Спиърс - абсолютно недвусмислен ход, който издава, че парчето е посветено именно на раздялата на изпълнителя с поп певицата. Въпреки че Джъстин Тимбърлейк никога не е признавал, че е написал хита за Бритни, самата тя е казвала, че му е дала зелена светлина да използва двойничката ѝ, без да знае контекста на песента.

"Имах силата да кажа "не" на видеото, но не го направих", споделя Спиърс тогава. По-късно обаче разкрива, че ако е знаела за какво е видеото, не би се съгласила то да се появи. Тимбърлейк пък години по-късно се извинява, че е използвал раздялата им, за да продължи кариерата си, пише People.

"Still Feel Like Your Man" - Джон Мейър

Кейти Пери не просто пише балади за раздяла, но е и самият вдъхновител на такива. През 2017 г. се твърди, че Джон Майер е написал "Still Feel Like Your Man" именно за певицата, която е негова бивша приятелка. Двамата са заедно от 2012 до 2015 г. Пред The New York Times Джон Мейър потвърждава, че парчето е посветено точно на Кейти Пери.

"BZRP Music Session 53" - Шакира

Шакира и Жерар Пике се разделят през юни 2022 г., като певицата дори възпява изневярата на футболиста. През януари Шакира пусна "BZRP Music Session 53" - песен, пълна с препратки към отминалата им връзка. В припева, повтарян няколко пъти в песента, Шакира пее: "Аз съм твърде добра за теб и затова си с някой точно като теб".

"Perfect Illusion" - Лейди Гага

Любовта на Лейди Гага и Тейлър Кини е впечатляваща - толкова, колкото и масивният годежен пръстен във формата на сърце, който той ѝ подарява. Двамата започват да се срещат през 2011 г., а четири години по-късно се сгодяват. През 2016 г. обаче изненадващо се разделят.

Това се случва малко преди певицата да започне да снима филма "Роди се звезда". Смята се, че песента "Perfect Illusion" е посветена на бившия ѝ годеник. Пред E! News Лейди Гага споделя: "Моята музика в моя албум, както и всичките ми албуми, е вдъхновена от моя личен живот и в този - повече от други. Казвала съм го и преди - обичам Тейлър толкова много и той е най-добрият ми приятел."