Женският футбол може все още да предизвиква недоумение у мнозина, но е факт, че все повече държави по света имат свой национален отбор. Преди дни например се състоя срещата между тимовете на Иран и Йордания за Купата на Азия.

Афганистан, женският национален отбор по футбол и успешното им излизане от страната

Какво се случи с женския национален отбор по футбол на Афганистан

Една малка победа

Иранските футболистки спечелиха с 4:2 на дузпи. Но това далеч не бе краят, а само началото на сагата. Героят на мача безспорно бе вратарката Зохрен Кудаи, която спаси два удара и осигури победата. А това бе последвано от поздравленията на съотборничките, но и от доста неприятни коментари от страна на противниците.

От Йорданската футболна асоциация обвиниха Кудаи, че всъщност е мъж. 32-годишната футболистка веднага отговори на тези подозрения с готовност да съди асоциацията за тормоз. От отбора й я защитиха, че противниците им явно си търсят оправдание за загубата.

"Аз съм жена", заяви Кудаи и допълни, че явно проблемът е, че не е красива. A от йорданската асоциация решиха да отнесат въпроса и до Азиатската футболна федерация с напомнянето, че иранският отбор и преди е имал проблеми с "пола и допинга".

Те призоваха за "разследване от независими медицински специалисти", за да се установи дали Кудаи наистина има право да бъде част от женския отбор, предава New York Post.

От азиатската федерация заявиха, че няма да коментират настоящо или евентуално разследване. А треньорът на женския ирански отбор по футбол заяви, че всички играчи са преминали щателен преглед на хормоналните нива, затова феновете няма от какво да се притесняват.