Играч и половина е проект на lifestyle.bg и efbet, в който ще ви покажем, че "До всеки истински играч стои друг играч" - красив, нежен и силен. И този играч е жената до всеки спортист, която е не само част от живота му извън терена, но често се превръща и в движеща сила на неговите успехи.

"Дами и господа, на терена на Играч и половина излиза Рената Иванова. Тя ще играе с номер 12..." Вероятно точно така би звучал всеки коментатор на спортно събитие, когато представя влизащ на терена нов състезател.

Ние не се виждаме толкова в ролята на спортни коментатори. По-скоро сме треньори и заедно с нашите приятели от efbet събираме отбора на спортните нежни половинки, за да ви покажем, че до всеки истински играч стои друг играч.

Поредното ни дванадесето попълнение е Рената Иванова, която вече 10 години е до баскетболиста Павлин Иванов. Двамата имат три деца, които правят най-нормално нещо на света - поглъщат цялото време на майка си.

Снимка 532575

Източник: Мира Дерменджиева

Преди майчинството да я постави здраво стъпила на земята, Рената лети в облаците. Че даже и над тях. По онова време тя е стюардеса - сериозна и отговорна професия, в която е важно "да си точен, да си концентриран през цялото време и да си готов да реагираш във всякакви ситуации".

Точно тези качества от работата обаче ѝ помагат и днес в отглеждането на трите им деца. Защото да се справиш с предизвикателството първото ти дете да е на две години, а другите две на три месеца, се изисква огромна доза организираност и способност да намираш време за всичко.

А Рената прави и повече, защото според нея "в повечето случаи "не мога" е равно на "не искам"". Но в този мач тя далеч не трябва да се справя сама, защото Павлин е насреща - винаги когато има нужда от него.

Снимка 532576

Източник: Мира Дерменджиева

"Въпреки това преди мачове гледам така да организирам нещата, че той да има пълноценна почивка и да успее да се концентрира максимално. А и не съм от хората, които обичат да им се помага много."

Но освен буквалното летене в облаците, Рената го прави и от любов - романтик по душа, тя вярва в любовта и семейството.

"Харесва ми, когато виждам здрави семейства. За голямо съжаление се случва все по-рядко. Не знам дали защото е модерно, или в днешно време ценностите са се изменили."

Снимка 532569

ПАВЛИН ИВАНОВ

  • Настоящ отбор: Рилски спортист
  • Сменени отбори: 10
  • Позиция: гард
  • Мачове: 395
  • Трофеи: 4
  • Стиска палци за: България

Но за да бъде и нейното семейство здраво и щастливо, с Павлин е трябвало да преживят много. 2018 г. например ще помнят винаги, защото в рамките на 12 месеца им се случват толкова много неща.

Заради контузии Павлин се подлага на операция на крака и ръката. Това го изважда от терена за около осем месеца, което за всеки спортист е тежък удар.

Но пък точно тогава Рената и Павлин се женят, точно тогава разбират, че ще стават и родители. "Тази година и началото на 2019 г. беше изпълнена с много вълнение, очакване, притеснения, много надежди, радост, мъничко страх и много любов."

И наистина, 2019 г. за двамата започва обещаващо - ражда се дъщеря им Виктория, а по-късно Павлин влиза в историята на Балкан Ботевград, защото с негова помощ отборът печели титлата в Национална баскетболна лига за първи път от 30 години.

Феновете на баскетбола знаят, че всяка стартова петица трябва да е добре балансирана, за да победи противника. Убедени сме, че до всеки истински играч стои друг играч, но в отбора на Рената и Павлин именно той е капитанът. Защото както на паркета, така и в живота, тактиката и добрите отигравания са от решаващо значение. Затова двамата разчитат много на pick and roll - "защото при него е много важно да се спазват редица основни правила, за да има успех".

Точно така е и в семейството на Рената и Павлин - те са един сплотен отбор, в който всеки знае и мястото, и отговорностите си.

Снимка 532573

Източник: Мира Дерменджиева

Какво дава и какво взема спортът от отношенията ви?

Дава ни много приятни емоции, но и негативни такива. Среща ни с нови, интересни хора, пътуваме често, имаме приятели по целия свят. Спортът ни научи да се справяме сами, където и да сме, да бъдем едно цяло.

При професионалните спортисти всичко е съобразено с график. Като най-голям минус бих посочила отсъствието на Павлин от важни събития, липсата на най-близките и това, че трудно правим планове за каквото и да е. Но всичко е въпрос на гледна точка и върху какво ще се фокусираш.

Обичам да пътувам и всяко местене и пътуване ме обогатява по някакъв начин. Срещнах нови хора, които ме научиха да бъда търпелива, да бъда себе си. Някои се превърнаха в много близки приятели, други пък бяха "урок", и то много полезен. Но най-важното, което научих, е, че не е важно мястото, а хората. Той е моят дом, където и да сме.

Какво хората не знаят за Павлин и кое негово качество харесвате най-много?

Никой не предполага колко е лоялен към семейството и приятелите си, колко голям професионалист е. Най-много харесвам лоялността и упоритостта му. В моите очи той е живото доказателство, че отказването просто не е опция.

А най-точното му "отиграване" е, че се бори за нас, въпреки всички препятствия и трудности.

Снимка 532584

Източник: Мира Дерменджиева

Какво е предизвикателството да отглеждаш три деца под три години?

Винаги съм се чудила дали като стана майка, ще се "открия" в онези снимки и статуси, които съм виждала в интернет за майчинството - как нямаш време за себе си, за излизане, тренировки и пътувания и, общо взето, всичко, което те кара да се замислиш колко е трудно, страшно и колко лишения ти предстоят.

Да отглеждаш три деца наистина е изключително предизвикателство. Майчинството ме учи ме всяка секунда на любов, отдаденост и страшно много търпение. Станах по-отговорна и много по-организирана.

Разбира се, има дни, в които не знам как ще оцелея, но кой няма такива... Опитвам се да се фокусирам само върху позитивите и се чувствам много щастлива. Не мога да се оплача изобщо. Честно казано, не смятам, че абсолютно всичко е късмет.

Как минава един ваш ден?

Нашият ден започва между седем и девет часа с оправяне на децата и разходка на кучето. След това закусваме, Павлин отива на тренировка, а аз се залавям с домакинската работа.

Следва разходка с тримата, ако времето позволява. На обяд между двете тренировки от два до четири всички лягат да спят, а аз в повечето случаи използвам времето за себе си или за... недовършена домакинска работа.

Следобед също излизаме, но ако е лошо времето, оставам вкъщи с децата, докато Павлин е на тренировка. Вечер между 9 и 11 подготвяме тримата за сън и едва след това имаме време за нас. Разбира се, невинаги всичко е по график - все пак с три деца на тази възраст е трудно, даже бих казала невъзможно.

Снимка 532574

Източник: Мира Дерменджиева

А един почивен ден?

Бих окачествила всеки един мой ден като почивен. Да се грижа за децата ми и да гледам как растат е в пъти по-приятно отколкото да ходя на каквато и да е работа. А когато Павлин има почивен ден, използваме момента да пътуваме някъде или да правим нещо заедно, за което иначе не ни остава време.

Интересувате ли се от баскетбол и гледате ли заедно мачове с Павлин?

Интересувам се предимно от неговите мачове и първенството, в което той играе. Случва се да гледаме мачове заедно. Много искам да гледам мач на живо, в Белград между Партизан и Цървена Звезда.

А как се чувствате, докато той играе?

Обичам да ходя на неговите мачове и преди пандемията почти не пропусках тази възможност. Дори когато голямата ни дъщеря беше на три-четири месеца, пътувах с нея при гостувания. Чувствам се горда и гледам с възхищение, защото знам колко много труд полага всеки ден. А и е удоволствие да гледаш човек, който всеки път оставя сърцето си на терена.

Грим: Росина Георгиева

Локация: Sense Hotel Sofia

Статистика за Павлин Иванов: BGbasket