Играч и половина е проект на lifestyle.bg и efbet, в който ще ви покажем, че "До всеки истински играч стои друг играч" - красив, нежен и силен. И този играч е жената до всеки спортист, която е не само част от живота му извън терена, но често се превръща и в движеща сила на неговите успехи.

Официално, мачът на Радост Тодорова и Георги Костадинов започва на 28 март 2017 г. Началото слага една игра на "Не се сърди човече", която тя използва, за да постави на тест футболиста, с когото толкова време отказва среща.

Ето и какво установява на живо: Георги е "интелигентен, ерудиран и сдържан" - все неща, на които тя дори не се е надявала да срещне в един футболист. Приятелите ѝ също много го харесват - "което си беше, малко или много, един преминат тест".

Доброто отиграване от първата среща Георги успява да доведе и до доста точно попадение - открадва не само нейното сърце, но и тези на всички нейни близки. И макар запознанството да започва от социалните мрежи, с времето то прераства в нещо повече, за да стигне там, където е в момента - Радост е годеница на Георги.

Снимка 522457

Източник: Мира Дерменджиева

Днес двамата обичат да се разхождат сред природата, да четат книги, да гледат хубави филми или сериали, да посещават културни събития като балет или театър, да се виждат с близки и приятели. Напоследък играят и шах, готвят заедно или пък си правят "разменни вечери" - той готви за нея, а тя нещо специално за него. "С две думи сме доста скучни", казва през смях Радост.

В момента Георги Костадинов играе за Арсенал (Тула), а Радост следва Екоикономика в УНСС. Тя е и второто ни доказателство, че до всеки истински играч стои друг играч.

Играч и половина: Ромина Андонова-Тасевска, Дарко Тасевски и какво е да бъдеш съпруга на футболист

Играч и половина: Ромина Андонова-Тасевска

Съпругата на Дарко Тасевски за живота в три държави, натоварения график и отглеждането на три деца

Радост обича да спортува, а футболът ѝ е присърце. Ако беше футболист, щеше да е нападател, защото и в живота действа като такъв - напада целите си без страх и с голяма доза хъс. Успехите отдава на постоянството си, защото именно то прави разликата между добрите играчи.

Но както знаем, спортът не само дава, но може и да взема. В началото на връзката си с Георги тя е смятала, че по-скоро взема - защото е трябвало да прави компромиси с мястото, където живее, с кариерата и с личното време. От разстоянието на времето обаче истината сега е съвсем друга.

Снимка 522460

Източник: Мира Дерменджиева

"Всеки един от тези компромиси ни помогна да израснем като двойка и мога смело да твърдя, че за четири години преминахме през толкова много перипетии и премеждия, каквито не знам дали в България бихме срещнали и цял живот."

Снимка 522513
ГЕОРГИ КОСТАДИНОВ
  • Настоящ отбор: Арсенал (Тула)
  • Сменени отбори: 6
  • Позиция: халф
  • Мачове: 215
  • Голове: 22
  • Асистенции: 11
  • Трофеи: 4
  • Най-много голове за сезон: 5
  • Стиска палци за: България

Днес времето, когато Радост представя България на конкурса Мис Вселена 2015, и активните ѝ години на модел са вече минало. Но пък новото ѝ поприще на инфлуенсър е точно в крак с настоящето. Да, напълно наясно е, че и самата думата, и професията на инфлуенсър са все още негативно приемани от обществото.

"Най-лошото на това, което правя, е преднамереността на хората и негативното им мнение за голяма част от колегите. Както във всяка една сфера - всички сме различни."

Но тя се гордее, защото по един или друг начин, е в полза на последователите си. "Когато хората ми пишат, че съм им помогнала с определен проблем, се чувствам удовлетворена от работата си. Вярвам, че в това е и смисълът - да влияем позитивно."

Инфлуенсърството далеч не е единствената топка в ръцете на Радост. Типично по женски, тя може да поема по 10 ангажимента наведнъж. Затова не се изненадваме, когато ни казва, че се занимава и с микроблейдинг. В тази област амбицията ѝ се простира до собствен бранд, но мечтат ѝ е екологията.

И все пак, в ежедневието си тя има и списък с цели, които се стреми да изпълнява всеки ден. Сред тях са да чете или слуша аудио книга - поне 30 минути, да прави 10 хиляди крачки, да тренира и, разбира се, да прекарва пълноценно времето си с Георги.

Радост не е от хората, които се лишават от храна в името на перфектното тяло, защото за нея такова не съществува. "Всички изглеждаме добре, само ако се чувстваме добре." Но физическата активност е важна, като предпочита груповите занимания - xbody, пилатес, йога. По време на пандемията тренира в домашни условия, а Георги не пропуска да я насърчава.

Снимка 522453

Източник: Мира Дерменджиева

"Смятам, че се справям добре, а с цялата информация, която ни залива от интернет, винаги има подходящи видеа или организирани онлайн тренировки. Създадох и група във Facebook, в която заедно с мои последователи и приятели да изпълняваме 30 дневни предизвикателства. Така стимулът е още по-голям."

За да затвърдим тезата, че до всеки истински играч стои друг играч, пускаме извеждащо подаване към Радост, като я питаме с кои футболни термини би описала връзката си с Георги. А тя, като същински нападател, ни атакува с висока топка, защото често двамата летят щастливи из облаците и всичко останало остава под тях.

С двойно подаване разчитат един на друг за подкрепа, любов и доверие. И като всеки изпечен голаджия, завършва с хеттрик, защото винаги са трима - Радост, Георги и кучето им Джой.

Снимка 522459

Източник: Мира Дерменджиева

Как се чувствате, докато Георги играе?

Знаете ли, преди се наслаждавах на футбола много повече. Израснала съм в момчешка среда и вместо с кукли сме си играли с топка. Ритахме по цял ден и родителите не можеха да ни приберат.

Това се пренесе и в юношеските ми години. Играех футбол с момчетата в гимназията. Ходехме на мачове и бяхме агитка. Но сега единственото, за което мисля, когато гледам мач с клубния му отбор или с националния, е той да излезе от мача здрав. Нищо друго не е по-важно!

А гледате ли мачове заедно?

Да, понякога, но по-скоро аз гледам, когато той играе. Защото ако трябваше да гледам всички мачове, които той следи, нямаше да ми стига времето за нищо друго.

Какво не знаят хората за Георги?

Той е много интелигентен човек, който благодарение на наставленията на доброто си семейство, е възпитан да цени образованието и развитието си като личност извън футбола. Притежава изключително силно развито чувство за справедливост и има много нежна и ранима душа. Емоционален е и трудно допуска хората до себе си. Затова малко от тях го познават истински. Но за мен това са най-силните му качества, които ме накараха да го обикна на мига.

Снимка 522456

Източник: Мира Дерменджиева

Какво ви дава и какво ви взема спортът?

За нас няма събота или неделя - тогава са мачовете. Няма и петък вечер. Знам, че някои хора биха си казали: "Какво пък толкова?" Но повярвайте, първата година се опитваш да свикнеш и да гледаш позитивно на нещата, след което обаче осъзнаваш, че това е положението, и все повече започва да ти липсва да излезеш с приятелка, да си говорите на български или да видиш семейството си, да те прегърне майка ти или просто да си вкъщи.

Хората в чужбина знаят какво е.

Не е лесно да живееш и в куфар. Случвало се е да нямам време да си извадя багажа и да заминавам отново. За една жена, която обича и цени домашния уют, това влияе изключително негативно.

Разбира се, кариерата на Георги дава много. На първо място ни дава финансово спокойствие, че ще можем да се грижим за децата си един ден или да помогнем на близките си, ако се наложи.

Дава ни и много емоции - пътуваме и живеем в чужбина, където се запознаваме с нови култури, места и хора. Искрено признавам, че не мога да се оплача от нищо, което спортът взема, защото ние сме се научили да го компенсираме и да се справяме, защото сме заедно и се подкрепяме. Накрая нищо друго, различно от това, няма значение.

Снимка 522452

Източник: Мира Дерменджиева

Заради ангажиментите на Георги сте живели в Израел, а сега в Русия. Къде е по-лесно?

Няма лесно. В чужбина навсякъде е трудно, защото не е "вкъщи". И много като нас, привързани към България, трудно биха нарекли друго място дом.

Ако трябва да посоча позитивите на двете държави, то в Израел бих казала, че топлото време е много приятно - да ходиш на плаж всеки ден не е зле, но пък културата е коренно различна.

Докато в Русия хората са с близък до нашия манталитет, но пък на -20 градуса през март си е преживяване. И в двете държави ни беше добре, но повече свикнахме в Русия - три години са си доста време.

А пречи ли кариерата му на съвместния ви живот?

Георги е голям пример и стимул за мен. Успехите му в професионален план ме вдъхновяват да работя всеки ден и да надграждам себе си. Не само не ни пречат, но и ни помагат. А и двамата много се подкрепяме в това, което правим.

Снимка 522458

Източник: Мира Дерменджиева

Кой беше най-трудният момент за Георги (в професионален план), в който направихте всичко възможно, за да му дадете подкрепата си?

Преместването ни в Русия и първоначалните му усилия да се докаже в отбора. В Израел нещата станаха доста по-плавно, докато в Русия беше доста трудно в началото.

Смятам, че всяка жена има шесто чувство, с което усеща кога трябва да отстъпва и да прави компромиси за човека, когото обича. Ако го обича истински.

Подкрепата обаче винаги е била взаимна. Въпреки че понякога везните са се накланяли в едната посока, никога не се е налагало само единият от нас да се грижи за спокойствието на другия.

Грим: Кирил Гуцов

Статистика за Георги Костадинов: Transfermarkt.com