На 1 септември край югозападните брегове на Норвегия е открито тялото на Хвалдимир - белуга китът, който стана популярен в страната в последните пет години. Свикнал с контактите с хора, той се превърна в нещо като местна забележителност.

Какви въпроси повдига смъртта на "руския кит-шпионин"

Какви въпроси повдига смъртта на "руския кит-шпионин"

Белуга беше любима забележителност край норвежките брегове

Няколко дни, след като тялото му беше изпратено в Норвежкия ветеринарен институт за аутопсия, става ясно, че бозайникът е починал от поредица от огнестрелни рани.

Редица организации за защита на животните, сред които и One Whale, основана специално, за да следи живота на Хвалдимир, подадоха жалби към норвежката полиция с молба за започване на криминално разследване.

"Има многобройни рани от куршуми по цялото тяло", казва Регина Кросби Хог от One Whale пред AFP и допълва, че това е достатъчно основание да се говори за престъпление, а не за нещастен инцидент.

Хвалдимир (името идва от норвежката дума за кит и първото име на Владимир Путин) за първи път е забелязан в норвежки води през 2019 г. На сбруята, прикрепена към тялото му, има GoPro камера и надпис "Оборудване на Санкт Петербург", което породи съмнения, че белугата е била обучавана да извършва шпионски мисии в полза на Русия.

"Ще искаме справедливост за Хвалдимир", казва Регина Кросби Хог в емоционално видео в Instagram. Белуга китът е загинал на 15-16-годишна възраст, като тези животни обикновено доживяват до около 60 години.