През 2019 г. край норвежкия остров Ингоя е забелязана белуга, оборудвана с GoPro камера, прикрепена към тялото й със сбруя с надпис "оборудване на Санкт Петербург". Това води до предположение, че морският бозайник е използван за шпионаж от страна на Русия.

Фрея - 600-килограмовият морж, който се настани в пристанището на Осло

Моржът, който потапя лодки в Норвегия

Фрея стана световна знаменитост

Животното е наречено Хвалдимир (игра на думи от hval, което е кит на норвежки, и Владимир - заради предполагаемата връзка с Русия), като впоследствие норвежката природозащитна организация Marine Mind сваля сбруята му.

Именно от Marine Mind идва новината, че безжизненото тяло на белугата е забелязано преди няколко дни край рибарското градче Рисавика в южната част на Норвегия. Не е ясна каква е причината за смъртта на животното, като то е предадено за аутопсия на ветеринарния институт в страната.

При всички случаи кончината на Хвалдимир изглежда странна, защото по тялото му не е забелязано нищо подозрително. Освен това белуга китовете живеят до около 60 години, а Хвалдимир е бил на около 15.

Снимка 680981

Източник: iStock

"В последните пет години той докосна сърцата на хиляди хора, като ги сближи с чудесата на природата. Присъствието му ни напомни колко е важно опазването на световните океани", пишат в Instagram профила си Marine Mind.

Хвалдимир наистина успя да се превърне в обичан обитател на норвежкото крайбрежие, като очевидно е свикнал с хората и дори е търсел контакт с тях. Именно това кара норвежките власти да смятат, че белугата е била специално обучавана за шпионаж от руснаците - практика, която съществува от години в руската армия според ВВС.