Модата често е провокираща, предизвиква скандали и дискусии. Именно това бе ефектът и от един от новите модели на Gucci. На пръв поглед - обикновен пуловер, но не съвсем. Дрехата е от колекцията есен-зима 2018/2019 г. и е предназначена за практикуване на зимни спортове.

Пуловерът е с поло яка, която покрива устата и носа, а на нея е изобразена голяма, червена уста с дупка, през която все пак да може да се диша. Дизайнът наподобява на маските от плат балаклава, които носят например мотористите под каските си, само че те са с три дупки - и за очите.

Според възмутените от дизайна на пуловера за 890 долара, той наподобява на blackface - техника, която се е използвала в киното, за да могат актьори със светла кожа да изиграят афроамериканци. Пред XIX век, когато и затъмняването на лицата с черна помада добива популярност, то предизвиква вълна от расистки стереотипи.

И именно съпоставката между онова потъмняване на кожата на лицето и вдигането на черната поло яка до половината лице принуди Gucci да се извини и да изтегли дрехата от пазара. За скандала допринесе и факта, че февруари в САЩ е обявен за месец на афроамериканската култура и история, пише CNN.

От марката обявиха в Twitter, че подкрепят разнообразието във всички форми и самите те са ангажирани да го подкрепят, когато става въпрос за тяхната организация. А реакцията от този пуловер ще им служи като урок.

На фона на тази модна провокация няма как да пропуснем и още една, в същия дух. От adidas също бяха обвинени в расизъм. Тяхното провинение е, че пуснаха изцяло бели маратонки като част от колекцията, посветена на същия този месец на афроамериканската култура и история.

Снимка 405341

Източник: Adidas

Спорният бранд също се извини и премахна модела, но за мнозина това е недостатъчен ход и просто прах в очите за поредния обиден модел.

Лиъм Нийсън, обвиненята в расизъм и какво ще се случи с актьора

Това ли е краят на Лиъм Нийсън

Актьорът, расизмът и много реакции

През есента на миналата година Prada и Dolce & Gabbana също бяха обвинени в расизъм. Видимо това се превръща в тенденция, точно както всяка дума на звездите се слага под микроскоп, за да се открие и най-малката след от омраза към някой, който е различен.