Грейс Стробел е едва на 24 години, но вече променя света - и чрез работата си като защитник на хората със синдром на Даун и чрез дейността си като модел.

София Хирау, Victoria's Secret и първият модел на марката за бельо със синдром на Даун

Victoria's Secret разбива клишето на собствения си модел за красота

София Хирау - първият модел на марката за бельо със синдром на Даун

Родената с медицинския синдром Грейс разказва своята история пред Yahoo Life. Американката споделя, че винаги че е била подценявана, още дори от момента на раждането си. Тогава лекарите директно са посъветвали родителите й да се откажат от нея, тъй отглеждането на дете със синдром на Даун е твърде трудно.

"Казали са на майка ми и баща ми, че няма да постигна много. Че никога няма мога да чета или пиша или дори да връзвам сама обувките си", казва Стробел. "Но ето, днес съм тук, за да кажа на всички, че те са грешили."

За нейно щастие, родителите ѝ не само, че не се отказват от нея, но продължават до ден днешенда бъдат най-голямата ѝ опора. Именно те с я научили са бъде силна, напомняйки ѝ винаги, че синдромът на Даун не я определя.

И именно техните думи помагат на Грейс да премине през някои от най-трудните моменти в живота си. "Преди около три години някакви деца започнаха да ми се подиграват. Изсмяха се директно в лицето ми и се почувствах толкова самотна и дори мразена... Заболя ме много и дори се разплаках", спомня си младата жена. "Тогава реших, че искам да направя промяна. Да покажа колко важно е отношението към другите и как само с една дума или жест можеш да промениш живота на някого."

И прегръщайки тези идеи, Грейс основава програма, наречена "The Grace Effect". Чрез нея посещава  училища в страната и разказва пред ученици за това какво е да живееш със синдрома на Даун. "Това учи децата да бъдат по-добри, солидарни и същевременно борбени", обяснява тя.

Но работата ѝ в училищата е само една част от усилията на Грейс да даде повече гласност и яснота по отношение синдрома на Даун. Започва да работи и като модел и с днешна дата може да се похвали, че се е появявала в цели 15 списания. "Обичам да се снимам, защото това ме кара да се чувствам добре, а и помага на другите да повярват в себе си", казва тя.

Челси Уернър, моделът със синдром на Даун и как се бори със стереотипите

Когато синдромът на Даун не може да те спре да бъдеш победител

Само трябва да го пожелаеш

И именно вярата в себе си и собствените възможности е довела Стробел до мястото, където е днес. "Нека никой не ни казва какво можем или не да постигнем. Нека преминем тези ограничения и живеем живота, който искаме", казва вдъхновено тя и добавя: "Мисля, че аз успявам да докажа, че това е възможно."