Неотдавна споделихме рецептата за есенния вариант на Aperol Spritz, който обаче се приготвя с водка. В случай че не ни е до концентрати, но търсим подобен аромат от сезонни съставки, винаги можем да си забъркаме един горещ ябълков сайдер.
Цялата операция по приготовлението на тази прекрасна топла напитка отнема около 20 минути.
И за целта не ни трябват кой знае какви продукти - пресни ябълки, един портокал, кафява захар и сгряващи подправки, които се намират във всяка кухня.
Какво ни трябва
- 10 средно големи ябълки, нарязани на четвъртини
- 1/2 портокал, нарязан на две части
- 1/2 ч. ч. кафява захар
- 3 пръчици канела (или 1 с. л. канела на прах)
- 1 ч. л. бахар
- 1 ч. л. индийско орехче
- 1 ч. л. карамфил
Какво ги правим
В голяма тенджера пускаме ябълките, портокала, кафявата захар и подправките. Добавяме вода колкото да ги покрие и да има отгоре още около два пръста.
Включваме котлона и ги сваряваме без капак за един час. След това намаляваме градуса и ги оставяме да къкрят за още два часа, но при леко открехнат капак.
Изчакваме да изстинат и прецеждаме течността, за да не останат твърди частици. Преди да сервираме, отново затопляме ароматната ни напитка. А можем и да я оставим в хладилника, в случай че в момента ни се пие нещо друго. Там може да издържи около седмица.