Островите на нашата южна съседка Гърция свързваме предимно със слънчевите, морски почивки. Но един от тях е познат като Острова на дълголетниците - Икария. Там да навършиш 100 години не е някакво извънредно събитие, а по-скоро продължение на традицията.

И докато в световен мащаб средната продължителност на живота е 80 години за мъжете и 84 за жените, на това парче земя в морето не признават подобни статистики, защото тук един от трима доживява до 90-те и нагоре, без да страда от сериозни заболявания. Заболеваемостта от ракови и сърдечни заболявания е много ниска, депресиите са огромна рядкост, а сексуалният живот продължава до дълбока старост.

Всички тези факти карат редица учени и изследователи да посещават остров Икария и да търсят тайната на дълголетието, която е пуснала кроени там. Учени от Атинския университет акцентират върху диетата на местните. Тя включва много бобови култури и малко месо и рафинирана захар.

Снимка 406854

Източник: iStock

Освен това, те консумират почти само продукти, които сами си отглеждат. На първо място са зеленолистните зеленчуци, които съдържат много антиоксиданти. Няма как да подминем и козето мляко, което има не по-малко полезни вещества. На ден хората на острова приемат малко количество калории. Икарианците също така пият много билков чай и червено вино, за сметка на кафето и твърдия алкохол. 

Местните на този остров водят откъснат начин на живот. Тук туристите на са много, ежедневието е еднообразно, но спокойно. Те имат навика да си подремват следобед, което понижава риска от инсулти и инфаркти. Подпомага и възможността мъжете да правят секс дори на 70, 80 или 90 години, пише Guardian.

Снимка 406855

Източник: iStock

Икарианците далеч не са богати, но са много гостоприемни, отзивчиви, солидарни и с много, много силен дух. Повечето жители на острова, които гонят 100-те, имат много тежки истории за разказване от своите младини, които са свързани с бедност и войни, но сякаш именно те са ги направили толкова силни, колкото са сега. Те добре знаят, че депресията и отчаянието са най-големите врагове на дълголетието.

Тихият океан, вулканичният остров Хунга Тонга и как е създаден

Как един остров се появи в Тихия океан

И как изненада учените

Разбира се, чистият въздух, природата и средиземноморският климат също оказват влияние върху по-дългата продължителност на живота на жителите на остров Икария. Те със сигурност не страдат от недостиг на витамин D, но и със сигурност не само природата и навиците са в основата на дълголетието ни, но и тяхната вяра и положително мислене.