Преди няколко седмици легендарният режисьор Мартин Скорсезе в интервю за Empire разкри, че се е опитвал да гледа филмите от киновселената на Marvel, но не е успял, просто защото за него те не попадат в графата кино.

Сега към критичното мнение на Скорсезе за филмите на Marvel се присъединява и друг велик режисьор - Франсис Форд Копола. Него пък познаваме с брилянтната му работа по някои от вечните класики, като "Кръстникът" и "Апокалипсис сега". 

"Когато Мартин Скорсезе каза, че филмите на Marvel не са кино, той беше напълно прав, защото ние очакваме да научим нещо от киното - познание, вдъхновение, просветление", заяви пред журналисти режисьорът при получаването на наградата Lumiere за цялостния му принос към киното.

Снимка 352536

Източник: GettyImages

Според Форд Копола що се отнася до филмите за супергерои, зрителите всъщност гледат един и същ, но с различно заглавие, и точно заради това няма как да получат нищо от въпросните филми.

"Мартин Скорсезе дори беше мил, когато каза, че това не е кино. Той не спомена, че тези филми са отчайващи, каквото е моето мнение", категорично заяви Франсис Форд Копола.

Малко след изказването му, в Instagram профила на друг режисьор - Джеймс Гън, който пък познаваме покрай работата му по "Пазители на Галактиката", се появи контрааргумент.

Снимка 448881

Източник: iStock

Според младия режисьор много от нашите предци в киното са считали за слаби и безсмислени гангстерските филми и са ги наричали отчайващи, като същевременно по-възрастните поколения пък са имали идентичните възражения спрямо уестърните на Джон Форд и Серджо Леоне.

Джеймс Гън отбеляза също така, че най-важното за филмите всъщност е не в какъв жанр са, а това дали са добри или лоши.

"Супергероите са просто днешните гангстери / каубои / космически авантюристи. Някои филми за супергерои са ужасни, други - красиви. Подобно на уестърните и тези за гангстери, не всички могат да оценят филмите за супергерои, дори някои гении. И това е добре", завършва изказването си Джеймс Гън.

Мартин Скорсезе, киновселената на Marvel, Самюел Л. Джаксън и защо режисьорът нападна филмите

Мартин Скорсезе срещу филмите на Marvel

Имали право режисьорът да твръди, че Marvel не правят кино