"Яж, моли се и обичай" се превърна в един от най-популярните романи в последните две десетилетия, а за успеха му допринесе и едноименният филм с участието на Джулия Робъртс. Всичко това пък превърна авторката му в литературна звезда.

Сега обаче Елизабет Гилбърт е пред дилема - все още непубликувана нейна книга беше яростно нападната и получи ревюта от една звезда в сайта за ревюта на книга Goodreads. Каква е причината за всичко това?

Романът The Snow Forest беше предвиден да излезе през 2024 г., но Гилбърт обяви, че спира работа по него. Решението й е предизвикано от ядосаните коментари по повод сюжета му - действието се развива в Сибир през XIX век и, според критиците, идеализира руската душа.

Много от написалите коментар за The Snow Forest смятат, че не е редно по време, когато Русия води война в Украйна, да се обръща внимание на каквото и да било, свързано с държавата-агресор.

"Прочетох какво сте написали и го уважавам. Явно не е времето сега тази книга да бъде публикувана", коментира Гилбърт в Instagram. Новината, че тя няма да публикува The Snow Forest идва точно седмица, след като писателката съобщи на последователите си за книгата, пишат Guardian.

И задават въпроса дали не е по-разумно Елизабет Гилбърт - достатъчно уважаван и утвърден съвременен автор, просто да аргументира решението да публикува нов роман точно на такава тематика точно в този момент. Защото основният сюжет в The Snow Forest е за семейство, избягало от червения терор в СССР далеч в тайгата на Сибир.