Когато мъжете трябва да направят нещо за близките си, са способни на (почти) всичко. Абсолютно същото важи и за жените, но техните подвизи сякаш все остават по-встрани.

Този на плувкинята Елизабет Байзъл обаче няма как да остане встрани и да не бъде забелязан, защото не са много хората, които могат да повторят постигнатото от нея.

Байзъл е представяла Америка на три Олимпийски игри през 2008, 2012 и 2016 г., като може да се похвали с един бронзов и един сребърен медал.

Преди няколко дни Елизабет Байзъл отново е била във водата, но този път не в басейн и не за да подготвя други плувци, защото от миналата година развива активно треньорската си кариера.

Не, 29-годишната американка е преплувала разстоянието от Роуд Айлънд до намиращия се в относителна близост остров Блок Айлънд с кауза. Байзъл е изминала разстоянието от над 16 километра за пет часа и 19 минути, с което се е превърнала в първата жена, която преплува от Роуд Айлънд до Блок Айлънд.

Движещата сила, за да го направи, не е бил рекорд, а желанието да набере средства, които да дари на неправителствени организации, занимаващи се с изследването на различни видове рак, както и с програми, които помагат на пациенти, болни от коварната болест.

Според People, Елизабет Байзъл се е решила на това след като през юли баща ѝ - Чарлз Байзъл, е починал от рак на панкреаса. Плувкинята споделя, че още като дете е мечтала да преплува разстоянието до острова и сега е щастлива, че го е направила и с кауза.

Байзъл е започнала плуването от любимия ресторант на баща си - Ocean Mist, а на острова е била посрещната от майка си и брат си. Целта ѝ е била да събере поне 5000 долара, които да бъдат дарени, но до момента сумата е доста по-висока - над 135 000 долара.

След преплуването на разстоянието между Роуд Айлънд и Блок Айлънд медалистка реши да отправи послание и към всички малки момичета по света: "Вие сте силни и можете да постигнете всичко."