Добре че е шегата, че да си кажем истината, както са казали хората. И това твърдение важи с пълна сила за най-новата премиера на театралната сцена у нас.

“Затегнете коланите”, Стефания Колева и новото ѝ представление

Стефания Колева: "Затегнете коланите"

Смях и страх завладяват зрителите на новото ѝ представление

Постановката носи съвсем целенасочено абсурдното, озадачаващо, а и многозначно заглавие "Една задръстена звезда" и също така предвидливо обещава, че ще накара зрителите да се смеят с най-пълния си възможен гласов капацитет.

Новата пиеса, която можем да гледаме в Сатиричния театър в София от днес, 10 октомври, е авторска комедия, която разиграва една изключителна ситуация в един съвсем обикновен ден. Ден като днешния, ден като утрешния, който по нищо не издава, че ще изкара на повърхността едно от най-великите качества на човека.

Снимка 590438

Източник: Сатиричен театър “Алеко Константинов” / фотограф: Антон Даскалов

А кое е то? В хода на развитието на действието разбираме, че това е възможността му да се надсмее над себе си дори тогава, когато говори за неща, кодирани в същността му. Като егоизма.

За него обаче Калин Сърменов - режисьорът на постановката, казва, че не е плод на нашето време, а част от човешката същност. Темата за егоизма ще е винаги актуална и ще продължава да вълнува изкуството, тъй като както и режисьорът споделя, той е част от нашето несъвършенство и част от стремежа ни да го разберем.

Снимка 590439

Източник: Сатиричен театър “Алеко Константинов” / фотограф: Антон Даскалов

Сюжетът и цялостната идея на "Една задръстена звезда" са разработени от Слав Танев и Боряна Иванова, авторите на представлението. Заедно с тях по него работят драматургът Михаил Тазев, сценографите Антония Попова и Кирил Наумов, костюмографът Боряна Семерджиева и хореографът Татяна Янева. За музиката е отговорен Асен Аврамов, а Петър Петров пък е човекът, който ще покаже как в театрална постановка се вплита и 3D анимация.

Снимка 590436

Източник: Сатиричен театър “Алеко Константинов” / фотограф: Антон Даскалов

Очевидно "Една задръстена звезда" не е съвсем обикновена постановка. За това подсказва и самият Калин Сърменов - автор на стиховете, които също са част от текста.

И за да се получи целият спектакъл точно както го е замислил творческият екип - предизвикващ бурен смях, но и провокиращ размисъл по темата за човешкия егоизъм, в главните роли влизат опитни актьори от трупата на Сатиричния театър. Това са Полин Лалова, Петър Калчев, Иван Панев, Борислав Захариев, Александра Сърчаджиева и Елена Атанасова.

Радина Кърджилова, “Частици жена”, Крис Шарков, Ката Вебер, Театър+ и новата премиера на Народен театър “Иван Вазов”

Страхът, болката и обичта на Радина Кърджилова

Какво разказват тя и колегите ѝ в “Частици жена”

Премиерата на "Една задръстена звезда" е на 10.10. (понеделник) от 18:30 ч. в Сатиричен театър "Алеко Константинов". Следващите дати са 15.10. (събота) и 26.10. (сряда), 10.11. (четвъртък) и 23.11. (сряда).

Цялата информация за представлението е тук.