Феновете на Джордж Р. Р. Мартин имат съвсем основателна причина да тръпнат от нетърпение - делят ни по-малко от 20 дни от премиерата на новия сериал по негова книга. "Домът на дракона" ни пренася два века преди събитията в Game of Thrones.

"Домът на дракона", HBO и пълен трейлър на предисторията на Game of Thrones

Войната и насилието ще властват и в "Домът на дракона"

Пълен трейлър на предисторията на Game of Thrones

Макар и абсолютен хит, Game of Thrones често беше критикуван за количеството насилие, включително и сексуално, показано по прекалено откровен начин.

Може и да е напълно в унисон с вселената, която Мартин е изградил - в "Песен за огън и лед", на който се базира сериалът, всъщност има доста повече кръв и изнасилвания, отколкото видяхме на екран.

"Домът на дракона" обаче ще е различен и получаваме уверение за това в прав текст. "Искам да изясня, че не показваме сексуално насилие в епизодите", казва изпълнителната продуцентка Сара Хес пред Vanity Fair.

Снимка 583046

Източник: НВО Мах

Тя допълва, че сцена с изнасилване наистина има, но случилото се е представено чрез последствията от него за жертвата и майката на насилника, отколкото буквално. "Избрахме да се фокусираме върху насилието срещу жените, породено от патриархалната система", казва още Хес.

Снимка 583047

Източник: НВО Мах

Създателят на "Домът на дракона" Мигел Сапончик, който режисира и продуцира доста от епизодите на Game of Thrones, също има какво да каже по въпроса, но пред The Hollywood Reporter.

Снимка 583048

Източник: НВО Мах

"Насилието срещу жените е част от света. Не бягаме от него. Просто искаме да хвърлим светлина на друг негов аспект. Не може да игнорираме какво са причинявали мъжете на жените в онези времена. Не го подценяваме, но и не искаме да го възхваляваме."

Снимка 583049

Източник: НВО Мах

Сапончик набързо ни разказва и какъв ще е сюжетът в "Домът на дракона". "Главните герои са две жени и двама мъже. Това са кралят (Визерис), брат му (Демон), дъщерята на краля (Ренира) и най-добрата й приятелка (Алисент).

После най-добрата приятелка става съпруга на краля, тоест кралица. Това само по себе си усложнява нещата - най-добрата ти приятелка да се омъжи за баща ти. От нещо малко стига ме до гигантска битка между две страни."

Премиерният епизод на "Домът на дракона" излиза на 22 август по НВО Мах.