Представете си, че се разхождате в парка, около вас няма никого и изведнъж чувате гласове от едно дърво, които ви подвикват: "Здравей, миличък!". Това е напълно възможно да ни се случи в Австралия, където цели ята от диви папагали какаду са се научили да говорят.

За някои птици, като папагалите, птиците Лира и дори свраките, умението да възпроизвеждат голямо разнообразие от звуци е важен елемент от ухажването. Докато за едни е важна зашеметяващата окраска на перата или виртуозните танци, за женските на други видове вокалните умения са по-впечатляващи. Женските не се включват в песните, те са просто мълчаливи съдии на уменията на мъжките.

Снимка 409788

Източник: iStock

Така, някои мъжки птици Лира са се научили да възпроизвеждат звуците на старите фотоапарати, моторни резачки и брадвите - инструменти, които дълги години не са били използвани в местообитанието им, но техните звуци се предават от поколение на поколение.

Говорещите ята папагали в Австралия изглежда дължат уменията си на присъединили се към тях избягали домашни папагали, които са били обучени от своите стопани да говорят. Впечатлени от уменията им, останалите папагали също са заучили човешките изрази и вече ги използват в комуникацията помежду си.

Какво е тяхното значение за самите папагали, остава загадка, затова, ако ни се случи някой папагал да ни подвикне нещо не толкова мило, по-добре е да не му отговаряме.