Той се казва Димитър Стоименов и е "топлата връзка" на България с компанията на Илон Мъск Tesla. Преди 13 години завършва Техническия университет в София с дипломна работа, посветена на "универсална система за контрол на автомобил чрез гласови команди". Тогава той въобще не подозира, че принципът на софтуера, с който днес се контролират електромобилите на Tesla, ще е същият.

Във време, когато на всички ни е ясно, че бъдещето на автомобилите е обвързано с електричеството, Илон Мъск се опитва да създава все по-достъпни електромобили, оборудвани с най-съвременните технологии.

Естествено, визията на Мъск изисква произвежданите от Tesla возила да бъдат с възможно най-изчистен дизайн - и отвън, и отвътре. Затова и в купето им липсват физически бутони. Минимализмът тук е толкова на почит, че всичко се контролира от централния екран - дори обикновени функции като отваряне на жабката, пускане на светлините в купето и прибиране на огледалата.

Снимка 615927

Източник: Личен архив

Футуристично, но досадно, а понякога и опасно. Ето тук на помощ идва Димитър Стоименов и създадената от него компания Enhance Auto. Как ли? Като правят S3XY Buttons - физическите бутони за моделите на Tesla.

Всъщност Димитър е в бранша от 15 години. Преди да основе Enhance, цели девет години работи във Вистеон България, където е участвал в разработването на километражи за някои от най-големите автомобилни производители, като например 3D километража и Head Up дисплея с добавена реалност за Mercedes-Benz S-Class.

Кога и как се роди идеята за създаването на S3XY Buttons?

Интериорът на Tesla се отличава с минимализъм и липса на всякакви бутони за контрол на функции на автомобила. Всичко изглежда добре до момента, в който човек не реши да покара колата в реална градска среда.

Постоянното отделяне на очите от пътя не е безопасно и най-често е много неприятно. Гласовите команди невинаги сработват и не всички функции могат да се активират с тях, а нацелването на малките бутони на централно разположения екран понякога е невъзможно.

Първата идея беше да направим бутон за жабката, тъй като за да се отвори, са необходими поне три натискания на екрана, скриване на навигацията и цели четири секунди.

Впоследствие решихме да доразвием идеята до по-завършен продукт. Тогава измислихме бутоните да са няколко с допълнително приложение за конфигурация на различни функции, което показва и километраж пред шофьора и ценна допълнителна информация за температурите и батерията. Идеята се разви бързо и днес имаме повече от 100 функции, като голяма част от тях са препоръчани от наши клиенти.

А защо именно тази комбинация от букви в S3XY?

Трябваше да измислим начин бутоните да се разграничават един от друг. Минахме през много варианти - от кръг, квадрат и триъгълник (като на джойстиците), през последователни букви или цифри, до изписване със символите от филма "Пришълецът".

Тогава се роди и идеята за S3XY Buttons, тъй като така най-ясно бутоните се свързват с Tesla и е добре разпознаваемо. Името идва от различните модели на Tesla - Model S, Model 3, Model X и Model Y (които неслучайно са избрани така). Ние вече дори регистрирахме S3XY като запазена марка на Enhance.

Как S3XY Buttons променят шофирането на един собственик на Tesla?

Всеки ден получаваме по няколко благодарствени писма и коментари от доволни клиенти, които твърдят, че бутоните добавят допълнително удобство и удоволствие, докато карат своята кола - от хора, които казват, че S3XY Buttons са спасили брака им, до хора, които казват, че не могат да си представят да карат колата без тях.

Интересно е тяхното приложение и при хора с увреждания, или различна степен на инвалидност. Имаме няколко клиента от Франция, Израел и Америка, при които управлението на Tesla не би било възможно без нашите бутони. В момента сме в разговори с израелска фирма, специализирана в преработването и приспособяването на автомобили за такива цели, и се радваме, че можем да помогнем и в тази насока. За целта създадохме специална група от функции, наречена Accessibility, чрез които могат да се пускат мигачите, клаксонът, аварийните светлини, гласовите команди и др.

Как точно работят бутоните?

Чрез Bluetooth бутоните се свързват с ОБД модул, който е свързан физически с автомобила. При натискане бутонът изпраща сигнал, че е натиснат. Цялата логика за изпълнението се намира в ОБД модула и той изпраща реалната команда към автомобила за изпълнение на избраната функция.

Конфигурацията на този модул се извършва през специално приложение, което показва всички поддържани функции за всички свързани бутони.

Колко време е необходимо, за да бъде "програмиран" един бутон от собственик на автомобил?

Инсталирането на модула отнема от две до пет минути, а добавянето на бутон към него... пет секунди.

Бавният процес е по избиране на функция от многото опции, които предлагаме. Разбира се, всеки бутон има функция по подразбиране, но повечето пъти всеки човек ги конфигурира според нуждите си.

Много често хората си купуват и допълнителни бутони, когато видят колко по-лесно и удобно е активирането на различни функции с тях или когато пуснем месечния ъпдейт.

Коя разновидност на бутоните (с два, четири или шест броя) е най-често продавана?

Най-предпочитани са четирите броя, а процентно разделението на четири-шест-два е приблизително 50-35-15%. Много често обаче хората поръчват директно осем или в последствие добавят допълнителен брой бутони към своята конфигурация, защото ние постоянно разработваме нови функции, които те искат да използват чрез бутоните.

В кои страни най-често купуват S3XY Buttons?

Пазарът на бутоните е пряко свързан с пазара на Tesla. Най-много поръчки имаме от САЩ, следват скандинавските страни, Франция и Германия.

Сега разработваме и азиатския пазар, но в последните два-три месеца виждаме увеличение на продажбите и в България, което много ни радва.

За да покажем, че се гордеем, че продуктът е български, направихме и специално намаление на нашия сайт само за българи (с промо-код BG681BG), което редуцира цената на бутоните наполовина.

А коя е най-неочакваната страна, от която сте получавали поръчки?

Имаме поръчки буквално от цял свят, но двете най-неочаквани бяха от Френска Полинезия и Гваделупа. Изпълнихме и двете, но още нямаме обратна връзка от клиентите там.

За коя функция на автомобилите се използват най-често бутоните?

Най-често използваната функция е за отваряне на жабката, следват тези за активиране на светлините в купето, за включване на аварийните светлини, прибиране на огледалата и превключване на режимите на автомобила (Chill/Sport).

А къде се произвеждат S3XY Buttons и кой е най-сложеният аспект от производството им?

Произвеждаме ги в Габрово, като най-сложното е да се напаснат различните части на всеки бутон така, че да има осезаемо и приятно усещане при натискане. Това е основното предимство пред тъчскрийна и е много важно да няма проблеми при сглобяването.

Кой е вашият фаворит от моделите на Tesla?

Определено Model Х PLAID - семеен и просторен автомобил, по-бърз е от Lamborghini и е с по-модерна визия от Mercedes. От няколко месеца вече поддържаме и Model Х, затова не се притеснявам, че ще ми липсват бутони в интериора.