Безгрижните ни летни уикенди продължават, а какво е почивката ни без хубава криминална история? Въобще не се шегуваме - кримките ни носят удовлетворяващото усещане за решен проблем, затова са и любимият ни начин да си почиваме.

Този петък събираме цели шест криминални истории - три наскоро излезли заглавия, които може да намерите в книжарниците + три класики, които може да чуете още сега където и да се намирате. Защото са част от аудиокаталога на Storytel.

"Сияние"

Филмът "Сиянието" вероятно е една от най-добрите кино адаптации по Стивън Кинг. Няма как да не си представим зловещо ухилената физиономия на Джак Никълсън, но в каталога на Storytel историята е разказана от актьора Даниел Цочев. И е не по-малко плашеща.

Снимка 539342

Източник: Storytel

Припомняме накратко - Джак Торънс пристига в стар хотел в Скалистите планини заедно със сина си Дани и съпругата си. Те трябва да се грижат за мястото извън сезона. Момчето обаче притежава дарба, която му позволява да вижда ужасяващото минало на хотела. А връхлетялата буря ще отприщи събития, от които да ни побият тръпки.

"Игра с огъня"

Това е последният роман на Дейвид Балдачи с главен герой Еймъс Декър. Агентът на ФБР с феноменална памет пристига в малко градче в Северна Дакота, където трябва да разследва убийството на млада жена.

Снимка 539164

Източник: Колаж / Обсидиан

Учудването му, че случаят не е поверен на местната полиция бързо се изпарява, когато следват нови убийства и разкрития за корупция, и безскрупулни бизнес планове.

Изд. Обсидиан, 20 лв.

"Баскервилското куче"

Кога, ако не през лятото, да си припомним някои обичани класики? Случаите на Шерлок Холмс и доктор Уотсън никога не са ни разочаровали, не вярваме, че ще го направят и с всеки, който посегне (за пръв или пореден път) към тях. Тук интригуващата история звучи с гласа на Никола Стефанов, за който слушателите казват само едно: "Невероятен прочит!"

Снимка 539344

Източник: Storytel

При именития детектив пристига д-р Мортимър, който му споделя за древно проклятие над рода Баскервил. Гигантска хрътка убива членовете му и поредният случай е със сър Чарлз Баскервил. С присъщата си скептичност Холмс не вярва на истории за проклятие и решава да провери какъв точно е случаят.

"Смърт край реката"

Мейвис Дориъл Хей ни предлага роман в най-добрите традиции на британската кримка. Действието му се развива на фона на академичната атмосфера на Оксфорд, която обаче се оказва и фон за убийство. Счетоводителката на университета е намерена мъртва в собствената й лодка по реката.

Снимка 539163

Източник: Колаж / Eднорог

Агентът от Скотланд Ярд установява, че тя е имала прекалено много врагове, а противоречивите показания на свидетели го учудват още повече. Четири студентки също са решили да опитат да разрешат случая по свой начин.

Изд. Еднорог, 15.90 лв.

"Гората"

Харлън Коубън е забъркал умело поредния си коктейл от юридически трилър, криминална история и фина психологическа драма. Пол Коупланд е прокурор в Ню Джърси, който ще трябва да се сблъска с неразрешена трагедия от миналото си, изникнала като от нищото покрай най-големия случай, с който се е захванал.

Снимка 539343

Източник: Storytel

Преди 20 години сестра му става жертва на сериен убиец, докато е на летен лагер. Новият случай на Пол се оказва свързан със случилото се с нея. Аудиокнигата е с гласа на Виктор Танев.

"Удавниците"

Част от действието в романа на Дженифър Макмеън се развива през 30-те години на миналия век в САЩ. Тогава наскоро омъжилата се Етел се надява чудодейни извори във Върмонт да й помогнат да зачене. Всяко желание обаче си има цена.

Снимка 539165

Източник: Колаж / Benitorial

90 години по-късно Джакс ще се върне в семейното имение, за да погребе сестра си Лекси. Оказва се, че Лекси се е ровила надълбоко в миналото на семейството си.

Изд. Benitorial, 20 лв.