В последните няколко седмици попадаме на доста положителни отзиви за мемоарите на Шарън Стоун. Докато чакаме българското издание на The Beauty of Living Twice, събираме три автобиографични книги на холивудски легенди.

Снимка 528381

Източник: Колаж / Ера

"Всичко, което съм"

Книгата на Деми Мур излезе през 2019 г. и беше съпроводена от "скандални" разкрития за живота й. Събития и моменти, за които самата тя разказва на висок глас: бурните отношения с майка й, трудното й детство, тялото, което никога не е харесвала и заради което страда от тежки хранителни разстройства, зависимостите от алкохол и наркотици, проблемните бракове. И чувството, че никога не е достатъчно добра - актриса, съпруга, майка, човек. Откровена и болезнена книга, която беше оценена високо от критиката.

Изд. Ера, 15.99 лв.

Снимка 528382

Източник: Кръг

"Само да вметна"

Автобиографията на Уди Алън излезе преди година, но беше отказана за публикуване в САЩ - режисьорът беше застигнат от скандала, влачил се години наред и свързан с децата му с Миа Фароу (повече за него има в документалния филм на НВО "Алън срещу Фароу"). Въпреки това книгата видя бял свят, а българският й превод е дело на Василена Мирчева и Мартин Петров. Неслучайно ги споменаваме - да преведеш изказа на Алън едва ли е най-лесната задача в света. Мемоарите му разказват с присмех за детството, с откорвеност за личния му живот и със смесица от насмешка и възхищение за някои от най-големите звезди на Холивуд. С две думи - няма да ни разочароват.

Изд. Кръг, 25 лв.

Снимка 528380

Източник: Колаж / Бард

"Зелени светлини"

На български език се появи и така обсъжданата автобиография на Матю Маконъхи, при това - с оригиналната корица на американското издание. Актьорът от "Истински детектив" я нарича "любовно писмо до живота", макар - какво всяка подобна книга, да разкрива трудните моменти, през които е минал преди славата. Книгата му е базирана на записките и дневниците, които води от дълги години насам, като не ни запознава само с факти от житейския си път, но и с разсъжденията си как да построим нашия по-добре.

Изд. Бард, 22.99 лв.